Ce risca micii patroni care isi umfla cheltuielile
Data publicarii: 03-02-2010 | AfaceriNu luati nicio decizie de eficientizare a activitatii pana nu cititi Codul Fiscal sau pana cand nu consultati un specialist: puteti sa pierdeti bani sau chiar sa fiti acuzat de evaziune fiscala.
Pus in situatia sa plateasca anul acesta un impozit de 16% pe profit, dupa ce a achitat, pana anul trecut, taxa de 3% pe venit, Ilie V., un om de afaceri din Ilfov, spune ca va fi nevoit sa inregistreze prin firma cat mai multe cheltuieli.
In acest fel, "o sa-mi convina sa platesc 16% pe profit, pentru ca voi ajunge sa nu am niciun profit", ne spune el. Micul intreprinzator, care activeaza in comert, afirma ca isi va face asigurare CASCO pentru autoturism si asigurare de viata, pentru a-si umfla cheltuielile.
Solutiile avocatilor pentru reducerea costurilor
"Trebuie sa facem o analiza din toate punctele de vedere ale afacerii: juridic, economic, comercial, contabil si fiscal si numai dupa aceea sa alegem o varianta optima de functionare", afirma Luminita Ristea, partener la compania de consultanta Nexia International.
La randul sau, avocatul Gabriel Biris spune ca principalele pericole cu care se vor confrunta firmele si in 2010 sunt cererea scazuta si clientii rau-platnici. "Recomandarea mea este sa nu livreze companiilor despre care stiu ca au probleme fara plata in avans, sa nu accepte termene de plata foarte lungi si sa se asigure ca au instrumente legale (contracte, documente de receptie, facturi acceptate) care sa le permita recuperarea cat mai rapida a creantelor asupra clientilor", ne-a spus Biris.
Totodata, companiile nu trebuie sa achite impozite mai mari decat strictul necesar. "Pentru aceasta trebuie sa se asigure ca au toate documentele justificative cerute de lege pentru a putea deduce cheltuielile", spune avocatul. El le recomanda sa studieze in Codul Fiscal avantajele neimpozabile, dar deductibile pe care le pot acorda angajatilor precum bonuri de masa, tichete cadou sau diurne.
"Un alt truc, in special in firmele mici cu putin personal, in care directorul se ocupa si de vanzari, este sa se imparta fisa postului astfel incat sa apara, pe langa management, si functia de agent de vanzari - in felul acesta, cheltuielile cu combustibilul vor fi deductibile", a precizat Biris.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii