Nimeni nu scapa de plata TVA pe case!
Data publicarii: 03-02-2010 | ImobiliareExpertii fiscali din marile companii de consultanta sunt convinsi ca tranzactiile cu locuinte erau supuse taxarii si inainte ca proprietarii sa afle acest lucru. Cei care au cumparat, apoi au revandut case inainte de 2008 vor plati si Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA), dar si penalitati de intarziere, avertizeaza consultantii fiscali.
Membrii unei asociatii de contribuabili care au tranzactionat case inainte de 2008 si acum sunt urmariti de Fisc in vederea platii TVA se intrunesc astazi, la Bucuresti, pentru a protesta fata de aceasta plata retroactiva, masura pe care o considera abuziva.
In aceasta situatie se afla cateva mii de persoane care au cumparat, apoi revandut de mai multe ori diverse case, tranzactiile respective avand "caracter de continuitate" din punct de vedere fiscal.
Vesti proaste de la Fisc
Aici se incadreaza si cei care au construit blocuri de locuinte fiind inregistrati ca persoane fizice, apoi au vandut la bucata respectivele apartamente. Pentru toti acesti contribuabili, Fiscul vine cu o veste extrem de proasta: la momentul initierii investitiei, si persoanele fizice erau considerate ca platitoare de TVA in cazul in care efectueaza tranzactii cu caracter de continuitate, chiar daca in anii 2006-2008 nu se stia foarte clar acest lucru. Astfel ca ei erau obligati sa se inregistreze ca platitori de TVA inaintea demararii investitiilor si sa efectueze plata chiar in prima luna dupa acest "moment zero".
Cine nu a facut-o atunci, in anii 2005-2008, este (si) acum bun de plata, avertizeaza consultantii fiscali. Mai mult, este foarte posibil ca Fiscul sa perceapa inclusiv penalitati de intarziere la plata TVA, adica mai mult de 36% pe an, ceea ce acum, la cativa ani distanta fata de momentul zero alo investitiei, inseamna zeci, poate sute de mii de euro.
"Fiscul nu poate sa faca pentru acesti oameni mai mult decat sa le accepte o oarecare esalonare a platilor, in niciun caz nu-i va ierta de plata TVA si a penalitatilor", ne-au declarat expertii fiscali pe care i-am consultat in aceasta problema. Ei precizeaza ca "niciun avocat sau consultant fiscal care cunoaste bine legislatia nu se va incumeta sa ia apararea persoanelor aflate in aceasta situatie, pentru ca sansele de succes tind catre zero". Iar "necunoasterea legislatiei si - cu atat mai putin - afisarea ostentativa a acestei necunoasteri nu absolva pe nimeni de aplicarea legii", conchid expertii fiscali.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice