Studiu: produsele de lux altereaza moralitatea oamenilor
Data publicarii: 03-02-2010 | DiverseCu cat expunerea la produse de lux este mai mare, cu atat simtul moralitatii este mai scazut, arata studiul "The Devil Wears Prada. Effects of Exposure to Luxury Goods on Cognition and Decision Making" efectuat de o echipa de cercetatori de la Harvard Business School si preluat de Reuters.
Profesorul Roy Y. J. Chua, impreuna cu asistentul sau, Xi Zou, au examinat printr-o serie de experimente consecintele psihologice avute de produsele de lux asupra comportamentului si discernamantului oamenilor.
Cei doi au folosit doua grupe de voluntari. Prima grupa a trebuit sa urmareasca imagini cu produse de lux, iar celei de-a doua grupe i-au fost prezentate poze cu bunuri obisnuite. Dupa aceasta sedinta, voluntarii au fost pusi sa-si imagineze cum ar reactiona in diverse scenarii, din postura de directori executivi ai unei companii.
Voluntarii din prima grupa au fost sensibil mai inclinati spre decizii cu impact negativ asupra celorlalti, precum acceptarea promovarii unei masini extrem de poluante, a unui joc video care incurajeaza violenta sau a unui software cu probleme de securitate.
"Studiul sugereaza ca atunci cand sunt tentati cu bunuri de lux, oamenii tind sa ia decizii egoiste care pot afecta negativ foarte multi oameni. Moralitatea lor este vizibil alterata", spun cercetatorii.
Concluziile vin in contextul in care practica bonusurilor si a beneficiilor consistente acordate de marile companii directorilor sau managerilor superiori, este puternic atacata de reglementatorii pietelor financiare, fiind vazuta de opinia publica drept o cauza a recentei crize.
George Trifu
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii