Rusia va crea un gigant in domeniul aviatiei, in jurul Aeroflot
Data publicarii: 02-02-2010 | InternationalRusia a renuntat la proiectul de a infiinta a doua companie aeriana nationala si va regrupa diverse active la transportatorul Aeroflot, care a detinut monopolul in domeniul transportului aerian inca din perioada Uniunii Sovietice, relateaza Boursorama.
Astfel, guvernul a anuntat ca sase companii, care ar fi urmat sa fie initial grupate in compania publica RosAvia, vor fi privatizate in acest an pentru a fi incorporate in Aeroflot. Transportatorul aerian, fondat in 1923, a fost privatizat partial. El si-a recuperat o parte din flota dupa prabusirea regimului sovietic in 1991, dar s-a confruntat cu sute de concurenti pe cursele regionale care acopera intregul teritoriu rus.
Unele dintre aceste companii au ramas sub controlul statului, in timp ce altele au fost privatizate, iar multe au fost obligate sa-si sisteze activitatea, ca urmare a crizei din transportul aerian.
Kremlinul urmarea initial sa uneasca sase transportatori aflati in faliment, in cadrul intreprinderii publice Russian Technologies si sa creeze o filiala RosAvia, care sa includa Rossi, KavMinVody, Vladivostokavia, Orenburg, Saratov si Sakhalin Airlines. Compania publica a intampinat, insa, dificultati, ca urmare a pierderilor suferite de mai multe dintre activele detinute, printre care AvtoVaz, care au dus la abandonarea proiectului RosAvia.
Cele sase societati vor fi privatizate si vor fuziona cu Aeroflot. "Sunt gata sa-mi dau acordul (pentru aceasta operatiune, n.r.), dar vrea sa va pun o intrebare. Aceasta decizie nu este contrara legii anti-monopol?", l-a chestionat premierul rus Vladimir Putin pe ministrul transporturilor, Igor Levitin.
Levitin a raspuns ca traficul de pasageri al Aeroflot va creste cu 30-35% de la 15% in prezent, ceea ce este conform cu legislatia privind concurenta. "Bine, sunt de acord cu aceasta decizie. Puteti incepe", ar fi raspunsul premierul, potrivit declaratiilor publice pe site-ul guvernului rus.
Actiunile Aeroflot se apreciasera cu 0,2% la inceputul amiezei, mai putin decat restul pietei care a crescut cu 0,6%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice