ING estimeaza ca BNR va reduce miercuri dobanda cheie la 6,75%
Data publicarii: Astazi, 02-02-2010 | Finante-BanciAnalistii ING se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa reduca miercuri dobanda cheie cu 0,75 puncte procentuale, la 6,75%, o astfel de decizie urmand sa se bazeze pe diminuarea riscurilor asociate economiei Romaniei si pe reluarea acordului cu FMI si Comisia Europeana.
"Ne asteptam initial la o reducere de 0,50 puncte procentuale (...), dar acum credem ca BNR ar putea lua miercuri o decizie surprinzatoare, printr-o taiere de 0,75 puncte procentuale. Nu ne asteptam la schimbari in ce priveste rezervele minime obligatorii. O asemenea miscare indrazneata ar avea implicatii pozitive semnificative", subliniaza analistii ING, intr-un raport publicat marti.
Majoritatea economistilor consultati de Reuters si Bloomberg anticipeaza reducerea dobanzii cheie la 7%, de la nivelul actual de 7,5%, stabilit in ianuarie.
Insa analistii ING considera ca "o mutare mai agresiva este indreptatita in acest moment, din mai multe motive", cel mai important fiind acela ca este necesara in situatia economica actuala. "Consiliul de Administratie al BNR ar putea lua o asemenea decizie, deoarece riscurile sunt putine, iar avantajele sunt numeroase", se mai arata in raport.
ING argumenteaza ca o taiere de 0,75 puncte procentuale ar fi vazuta de investitori drept un semnal ca situatia economica a Romaniei se imbunatateste si, in acelasi timp, ar oferi stimulii necesari pentru intrarea economiei pe o tendinta de crestere.
"Ca urmare a dobanzilor ridicate din piata, o reducere cu 0,75 puncte procentuale este necesara pentru scaderea dobanzilor. O taiere de numai 0,50 puncte procentuale ar mentine actualul nivel al dobanzilor sau chiar l-ar creste (...)", subliniaza analistii bancii.
De asemenea, acestia subliniaza ca lucrurile s-au schimbat in 2010 fata de anul trecut, odata cu stabilizarea situatiei politice si finalizarea evaluarilor de catre Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE), in vederea eliberarii urmatoarelor transe din pachetul de asistenta financiara pe doi ani de aproape 20 miliarde euro, angajat de Romania.
Deblocare transelor de la FMI si CE ar putea duce la o noua intarire a leului. "De aceea, banca centrala ar putea incerca sa faca leul mai putin atractiv prin taierea dobanzii cheie peste nivel asteptat de piata", sustin analistii ING.
Acestia sunt de parere ca inclusiv o decizie surprinzatoare a BNR ar putea duce la intarirea monedei nationale in fata euro pe termen mediu, ca urmare a diminuarii riscurilor asociate economiei romanesti. "Nu excludem insa o corectie pe termen scurt", mai precizeaza raportul.
Consiliul de Administratie al BNR are programata miercuri a doua sedinta de politica monetara din acest an. La prima sedinta, de la inceputul lui ianuarie, banca centrala a redus dobanda cheie de la 8% la 7,5%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii