Cum sa reduci cu 30% factura la incalzire
Data publicarii: 01-02-2010 | DiverseRepartitoarele individuale si robinetele termostatice sunt eficiente atunci cand sunt neacoperite, iar ferestrele sunt inchise.
Montarea repartitoarelor individuale si utilizarea corecta a acestora poate reduce costurile lunare ale unei familii cu energia termica cu peste 30%. Acesta este primul lucru pe care il pot face romanii, fara a mai astepta investitiile autoritatilor locale in reabilitarea sistemului de incalzire.
Recomandari de utilizare
"Instalarea de repartitoare de costuri si de robinete termostatice este cea mai ieftina forma de economisire a energiei. Intr-un an si jumatate - doi, banii sunt inapoi in buzunar", a declarat Petco Uzunov, directorul Techem Romania, unul dintre furnizorii de echipamente si servicii in domeniul energiei. El sustine ca, prin contorizarea individuala, oamenii devin astfel mai atenti cu factura lor.
Uzunov le recomanda utilizatorilor ca, in perioadele in care aerisesc incaperile, sa inchida robinetul termostatic, caci vor inregistra consumuri mai mari cu 10%-15%. Cum se explica asta? Cand senzorul robinetului va "simti" aerul rece, va permite cresterea temperaturii din radiator.
"Astfel, caldura mai multa va fi inregistrata de repartitor, dar ea se pierde pe fereastra", a explicat oficialul Techem. Totodata, este bine ca temperatura din incaperi sa fie reglata prin robinetul termostatic in functie de tipul camerei.
Ar trebui incalzite mai mult camera de zi si baia, iar bucataria, holul sau dormitorul mai putin. "Orice grad de temperatura redus in incapere inseamna 6% economie la consum", afirma Uzunov.
El mai spune ca robinetele si repartitoarele nu trebuie acoperite, deoarece impiedica functionarea corecta a senzorilor. "Aparuse ideea de fraudare a repartitorului prin acoperirea cu un prosop umed. E o greseala: in primul rand, pentru ca poti sa il strici si, apoi, echipamentul va trece la functionarea cu un singur senzor, cel care masoara temperatura radiatorului, si va inregistra mai multe unitati", spune Uzunov.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice