Prima Casa - rezultate si asteptari pentru 2010
Data publicarii: 27-01-2010 | ImobiliareIntr-o perioada in care vanzarile au scazut simtitor, economia se confrunta cu efectele crizei si multe firme isi inchid portile, piata imobiliara se mentine pe linia de plutire. Mai mult, dezvoltatorii asteapta masurile de impulsionare a pietei, anuntate de guvern.
Daca Prima Casa a fost anuntata in vara anului 2009 ca gura de oxigen atat de necesara pe piata imobiliara, iata ca acest program revine in 2010 cu imbunatatirile asteptate de clienti, dezvoltatori si nu in ultimul rand de agentiile imobiliare.
Reusita programului in cifre: peste 12 000 garantii acordate pana in prezent, in valoare de 500 milioane euro. Acesta continua in forma actuala pentru persoanele care incheie precontracte sau contracte de vanzare-cumparare pana pe 15 februarie 2010, garantia fiind acordata din plafonul realocat pentru 2010.
Program vechi, masuri noi
Despre masurile de imbunatatire a programului, Premierul Emil Boc si-a declarat intentia de a sprijini sectorul constructiilor si cele adiacente, si va pregati o noua formula , restructurata, care ii va adauga programului inca o directie, si anume aceea de a incuraja constructia de locuinte noi , pentru a intari efectul multiplicator in economie. Ce inseamna concret aceste masuri, nu se stie inca, insa variantele vehiculate sunt cresterea plafonului la 70-80 000 de euro pentru toate tipurile de apartamente, cresterea acestuia doar pentru apartamentele noi, cu o vechime de maxim 2-3 ani, acordarea unui plafon special pentru achizitia de apartamente noi in stadiu de constructie sau la rosu etc.
Asteptarile dezvoltatorilor de la noul plafon
Ridicarea plafonului garantat de stat la valoarea vehiculata de 80 000 de euro le ofera romanilor posibilitatea de a se orienta spre apartamente noi, mai spatioase." Imbunatatirea programului Prima Casa va inlesni tranzactionarea apartamentelor noi. Noi vom continua sa oferim locuinte de calitate foarte buna la preturi competitive. Clientii vor avea astfel sansa sa achizitioneze apartamente cu suprafete mai mari, comparativ cu anul trecut, care sa se plieze si mai mult pe nevoia de spatiu a unei familii", declara Asher Lax (Marketing and Sales Director Adama).
"Proiectul Doamna Ghica Plaza este finalizat. Acesta cuprinde 616 apartamente finalizate, vandute in proportie de 48%. Preturile apartamentelor pleaca de la 65 797 euro + TVA (5%) pentru o garsoniera, si ajung la 152 507 + TVA pentru un apartament de 4 camere. Pentru noi, sincronizarea este excelenta. Noul plafon se va plia mult mai bine pe ofertele noastre pentru apartamentele de 2 si 3 camere. Suntem siguri ca efectele programului se vor vedea mult mai pregnant decat in 2009. Asteptam din partea Guvernului varianta finala a programului," afirma Avi Shloush (General Manager Doamna Ghica Plaza).
Si agentii imobiliari sunt incantati de posibilele modificari ale programului: "Este o modificare binevenita. Vechiul plafon incuraja doar achizitia de apartamente vechi, in zone de cartiere. Acum clientii au optiunea reala a unui apartament intr-un complex nou si a unei zone preferate. Suntem convinsi ca numarul tranzactiilor vor creste, mai putin pe segmentul de lux, care nu este direct influentat de Prima Casa." (Eugen Paternic, Director General CityExpert).
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani