Cu ce inlocuiesc Finantele banii de la FMI
Data publicarii: 27-01-2010 | Finante-BanciImprumuturile pe piata interna, emisiunea de eurobonduri din primul trimestru si fondurile de la Comisia Europeana vor finanta deficitul bugetar in 2010. Banii de la FMI vor sustine in continuare, indirect, cheltuielile statului, insa cea care va dicta sumele eliberate in acest scop va fi Banca Nationala a Romaniei.
Transele a treia si a patra de la Fondul Monetar International vor fi ultimele care vor finanta, in proportie de 50%, deficitul bugetar. Incepand cu trimestrul al doilea din 2010, finantatorul extern si Guvernul de la Bucuresti vor renunta la intelegerea initiala, care a marcat o exceptie de la regula FMI: banii nu sustin niciodata, in mod direct, balanta de plati a unui stat (deficitul bugetar), ci rezervele bancii centrale. La randul sau, Comisia Europeana (CE) va continua sa finanteze deficitul statului.
In 2009, au intrat in Romania 8,3 miliarde de euro de la FMI si CE. Vistieria statului a absorbit 2,4 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro de la Comisie si 900 de milioane de euro de la FMI. La BNR au mers 5,9 miliarde de euro. Ministerul Finantelor a mai atras la buget, prin emisiuni de titluri de stat, peste 18,5 miliarde de euro. In total, pentru sustinerea deficitului bugetar si pentru refinantarea unor imprumuturi scadente s-au imprumutat peste 20,9 miliarde de euro.
Acesti bani vor trebui rambursati - o treime a fost deja achitata anul trecut - la dobanzi diferite, in functie de institutia de credit: 3,5% pe an de la finantatorii externi si intre 7,8% (ultima emisiune de titluri de stat) si 14% de la bancile comerciale din Romania. Nevoia de sustinere a balantei de plati a statului este cel putin la fel de mare si in 2010, cand Guvernul trebuie sa reduca deficitul de la 7,3% din PIB in 2009, la 5,9% din PIB. Unii oficiali avanseaza cifra de 7,5 miliarde de euro, necesar de finantare pentru cheltuielile statului.
"Noi avem de imprumutat anul acesta 7,5 miliarde de euro. Pentru finantarea deficitului bugetar doar in 2010", declara, la 19 ianuarie, fostul premier Theodor Stolojan. De unde vor lua Finantele bani, in conditiile in care FMI nu va mai elibera transe catre buget?
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile