Doar 1% din romani apeleaza la bancile de locuinte
Data publicarii: 26-01-2010 | Finante-BanciLa cinci ani dupa aparitia primei banci de locuinte in Romania, produsele de economisire-creditare raman putin cunoscute, chiar daca statul vine cu o subventie semnificativa, de pana la 250 de euro anual pentru fiecare client. Doar unu din o suta de romani a apelat la un astfel de produs, fata de unu din doi austrieci si unu din trei nemti.
260.000 de romani au apelat pana in prezent la produsele de economisire-creditare furnizate de cele doua banci de profil prezente pe piata romaneasca, respectiv Raiffeisen - HVB Banca pentru Locuinte si BCR Banca pentru Locuinte. Potentialul pietei este mare. In Austria ponderea doritorilor este de 65%, in Cehia - de 54%, iar in Germania - de 37%. Daca la noi subventia poate atinge 250 de euro, in Germania este limitata la 45 de euro, iar in Austria - la doar 42 de euro. Pentru a putea accesa un credit, doritorii trebuie sa deschida un cont de economii la banca respectiva, in care vor depune timp de cinci ani aproximativ egalul sumei pe care o vor lua cu imprumut. "Produsele de economisire-creditare sunt produse complementare creditelor clasice ipotecare. Sunt credite pentru modernizarea/renovarea locuintei", explica Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte.
"Aceste produse se adreseaza cu prioritate acelor persoane care nu pot indeplini conditiile conventionale de creditare, deci populatiei cu venituri medii si sub medie. Stimularea economisirii si creditarii pentru sectorul locativ trebuie sa fie o parte integranta a politicii promovate de Guvern", spune Ioan Bejan, de la Institute for Real Estate, Construction and Housing din Austria. "Locuinta Plus" de la BCR presupune o perioada de economisire de 5 ani si o suma minima ce trebuie economisita de 40% din necesar. Banca bonifica la 2% depozitele, iar pentru creditele acordate (perioada maxima fiind de 5 ani) dobanda este fixa, stabilita la 5% la lei. Raiffeisen impune o perioada minima de economisire de 18 luni inainte de acordarea creditului in care trebuie depusa cel putin jumatate din suma solicitata. Depozitul este retribuit cu o dobanda de 3%, iar dobanda creditului acordat este fixa, de 6% la lei. Perioada de creditare variaza intre 8 si 15 ani.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile