Criza si forfetarul au bagat in faliment 80% din agentiile imobiliare

Data publicarii: 25-01-2010 | Afaceri

Piata imobiliara este intr-o perioada dificila. Dupa cativa ani de crestere continua, cu profituri peste asteptari, cele mai multe dintre agentiile imobiliare au fost luate prin surprindere de criza financiara si scaderea drastica a numarului de tranzactii. Potrivit Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), in ultimii doi ani 80% dintre acestea au dat faliment.

"Cele mai multe agentii care au fost inchise sunt agentiile mici, cu 1-3 angajati. Este greu de estimat ca numar, deoarece in 2009 s-au inchis foarte multe firme mici, inclusiv din cauza impozitului forfetar. Ca si procent, in cursul anilor 2008 si 2009 estimam ca s-au inchis cam 75-80% din agentiile imobiliare", a declarat pentru "Curentul" Cristian Clenciu, presedintele ARAI.

Cele care au fentat criza, n-au reusit sa scape de forfetar, pe piata ramanand doar agentiile care au stiut sa se adapteze conditiilor dificile.

"Ca mai toate firmele din Romania, agentiile imobiliare au avut un an greu. Problemele au fost create in special de caderea pietei imobiliare si, in general, de starea precara a economiei. Cele care au supravietuit si-au adaptat activitatea profesionalizandu-si serviciile si axandu-se in special pe piata inchirierilor", explica reprezentantul ARAI.

In ceea ce priveste "Prima Casa", agentii imobiliari spun ca rezultatele sunt slabe, aproape nule, dar isi pun speranta intr-o varianta imbunatatita a programului. "Daca ne referim strict la tranzactii imobiliare putem spune ca au fost orase in care s-a simtit o oarecare influenta a programului. Daca ne referim la efectul economic pe care acest program trebuia sa il produca, acesta a fost nul. Dar, in conditiile in care Ministerul Finantelor Publice va tine cont de propunerile pe care ARAI le-a facut, consideram ca acest program va avea un efect multiplicator in economie cu influenta directa asupra pietei imobiliare", spune Cristian Clenciu. ARAI a solicitat Guvernului si Ministerului Finantelor Publice adoptarea de urgenta a unui nou program de stimulare a achizitiilor de locuinte, "program asezat pe baze corecte de interpretare a pietei imobiliare si in special dedicat stimularii sectorului constructiilor".

Cat despre estimarile pentru 2010, agentii imobiliari spera intr-o revenire a pietei la jumatatea anului.

"Anul trecut preturile locuintelor au avut un trend usor descendent pe segmentul locuintelor noi si mai accentuat la cele vechi. Piata va continua cu o scadere usoara in primul semestru si credem ca va da semnale de revenire in partea a doua a anului prin majorarea numarului de tranzactii", a mai spus Clenciu.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: