Platile refuzate de banci au ajuns la aproape 10 miliarde lei
Data publicarii: 21-01-2010 | Finante-BanciSumele refuzate la plata cu instrumente de debit au crescut de peste doua ori anul trecut, la 9,43 miliarde lei, de la 4,44 miliarde lei in 2008, biletele la ordin avand cea mai mare valoare, 8,48 miliarde lei, iar numarul refuzurilor totale a crescut cu 67%, la peste 490.000, potrivit BNR.
In 2008 au fost raportate 294.000 de refuzuri la plata cu instrumente de debit, iar platile cu bilete la ordin refuzate au insumat 3,57 miliarde lei, potrivit datelor Centralei Incidentelor de Plati de la Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Incidentele de plata produse de titularii de cont la plata pot fi majore sau nu, in functie de motivul pentru care se refuza plata. Exemple de incidente de plati majore sunt instrumente de plata trase in descoperit de cont, cecuri emise fara autorizarea trasului sau cu data falsa ori carora le lipseste o mentiune obligatorie, cecuri circulare sau de calatorie emise "la purtator", cecuri emise de catre un tragator aflat in interdictie bancara, cambii scontate fara a exista creanta cedata in momentul cesiunii acesteia.
Bancile au refuzat anul trecut circa 400.000 de plati considerate ca incidente majore, in crestere de la aproximativ 230.000 in 2008. Numarul titlularilor de cont care au generat incidente de plata a ajuns, la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, la 12.702, din care persoanele juridice reprezentau 12.277. De asemenea, 10.741 de persoane figurau cu grad de risc, din care doar 224 persoane fizice, iar restul companii, in timp ce aproximativ 1.000 de persoane aveau interdictie bancara, numarul acestora reducandu-se la jumatate fata de decembrie 2008.
Informatiile privind incidentele de plati sunt mentinute in baza de date a Centralei Incidentelor de Plati pe o perioada de sapte ani de la data inscrierii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile