PFA, colacul de salvare pentru microintreprinderi
Data publicarii: 19-01-2010 | AfaceriConsultantii fiscali recomanda regimul de persoana fizica autorizata (PFA) ca alternativa la microfirma pentru a evita o serie de impozite impuse de stat. In lupta cu reducerea costurilor, firmele aleg sa lucreze cu angajati inregistrati ca persoane fizice autorizate si economisesc pana la 23% din taxele aferente salariilor.
Angajarea in regim de persoana fizica autorizata devine o practica tot mai des folosita de firmele care vor sa evite plata unor contributii mari la stat pentru fiecare salariat.
In cazul unui salariat cu carte de munca, cu toate taxele si contributiile sociale platite la stat, angajatorul cheltuieste o suma aproape dubla fata de salariul net al acestuia.
"De exemplu, pentru ca un salariat sa primeasca 100 de lei net, angajatorul trebuie sa dispuna de 180 de lei, din care 80 de lei sunt taxele si impozitele datorate la stat", arata Emilian Duca, tax partner la BDO Tax Advisors. Aici sunt incluse plata CAS-ului, a fondului de somaj, a asigurarilor de sanatate si a celor medicale.
Daca insa compania alege sa lucreze in regim de colaborare cu o persoana care este inregistrata in regim de persoana fizica autorizata (PFA), atunci costurile scad considerabil, cu pana la 23%. "In acest caz vorbim doar de plata unui impozit pe venit net de 16% si 5,5% pentru asigurarile de stat", mai spune Duca.
Daca un salariat lucreaza in regim de PFA, acesta poate lucra pentru doua sau trei firme, prezenta fizica nefiind necesara. "Domeniile in care o astfel de practica este aplicabila sunt contabilitatea, vanzarile, trainingul sau consultanta", declara Bogdan Belciu, directorul firmei de consultanta A.T Kearney.
In 2009, numarul PFA-urilor infiintate a ajuns la 40.776 fata de 26.124 la sfarsitul lui 2008, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Avem astfel o crestere de 56% a persoanelor fizice autorizate pe fondul aplicarii impozitului minim anual.
Microintreprinderile, transformate in PFA
Firmele au platit incepand cu 1 mai 2009 un impozit minim cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au avut venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane lei. Pentru acele societati care au inregistrat profit s-a adaugat si impozitul de 16% pe profit.
O parte dintre societatile comerciale care aveau venituri mici, doar de cateva mii de euro, au preferat alternativa transformarii in persoana fizica autorizata pentru a evita plata unor taxe mari la stat. "Daca o microintreprindere se transforma in PFA, atunci se face o economie de 10-15% din taxele pe care le-ar plati in mod normal la stat", explica Emilian Duca, tax partner in cadrul BDO Tax Advisors.
Si disparitia impozitului de 3% pentru microintreprinderi va face ca numarul de PFA-uri sa creasca. Astfel, din 2010, microintreprinderile vor fi taxate ca orice firma si vor plati un impozit pe profit de 16% si nu de 3% cat achitau pana acum. Aici sunt incluse firmele care au maximum noua angajati si venituri anuale de pana la 100.000 de euro.
"Renuntarea la acest regim de taxare de 3% ar putea determina firmele sa se reorienteze spre organizarea de tip PFA pentru a evita plata contributiilor sociale mari ce cresc costurile cu forta de munca", arata Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
In ceea ce priveste angajarea salariatilor in regim de PFA, acesta este un lucru incurajat de stat in alte tari din Europa. "In Franta aceasta procedura este destul de folosita, preferabila muncii la negru", explica Parvan.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman