Romania va pierde startul revenirii mondiale
Data publicarii: 19-01-2010 | EconomieRomania nu este inca pregatita sa profite de startul evolutiilor mondiale pozitive, astfel ca aceasta are toate sansele sa rateze incadrarea intr-un astfel de curent, considera analistii de la X-Trade Brokers. Potrivit acestora, scaderea cheltuielilor publice prin reduceri de personal, daca nu este insotita de masuri de stimulare si sustinere a mediului de afaceri, nu face altceva decat sa contribuie la blocarea economiei.
"Scaderea cheltuielilor publice prin reduceri de personal, daca nu este insotita de masuri de stimulare si sustinere a mediului de afaceri, a anumitor industrii cu potential strategic de dezvoltare, va contribui la blocarea economiei si nicidecum la iesirea din criza", a declarat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.
In acelasi timp, acesta a subliniat faptul ca somajul ridicat este unul dintre preturile pe care intreaga lume le plateste pentru a iesi din criza, dar, totodata, nu trebuie uitat faptul ca acesta este unul dintre motoarele care sustin intrinsec criza, prin contributia sa la mentinerea unui consum redus si a finantarilor la cote minime.
"Intre masurile esentiale care contracareaza aceste efecte se afla sustinerea mediului de afaceri si a industriilor cu potential strategic de dezvoltare, cu cerere viitoare pe piata romaneasca, europeana sau mondiala... Fireste ca aceste masuri presupun studii, o viziune, strategie, planificare etc. si, din pacate, nu am auzit aceste notiuni in abordarea pe care institutiile competente au avut-o in privinta crizei. Unele economii vestice dau semnale pozitive privind iesirea din criza, iar Romania pare a fi nepregatita pentru a profita de situatie si a se integra cat mai repede in acelasi curent", a adaugat Victor Safta.
Parvu: Vom iesi foarte tarziu din criza
In acelasi timp, mediul de afaceri se declara a fi sceptic in ceea ce priveste iesirea Romaniei din criza prea curand, acestia atragand chiar atentia asupra faptului ca 2010 va fi un an si mai greu decat precedentul.
Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), considera ca Romania va ramane mult in urma celorlalte state in ceea ce priveste iesirea din criza in conditiile in care nu avem o baza materiala puternica care sa alimenteze bugetul de stat. "Romania va iesi foarte tarziu din criza, spre deosebire de celelalte state, pentru ca noi nu avem o baza materiala puternica care sa alimenteze bugetul se stat. La noi nu a fost stimulat in niciun fel pana acum mediul de afaceri astfel incat acesta sa devina unul puternic si care acum ar fi putut ajuta si mai mult statul in aceste momente", a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu.
Potrivit acestuia, Romania o sa treaca foarte greu peste criza, chiar daca celelalte state isi vor reveni. "In acest moment sunt state care dau semnale de revigorare, numai ca noi ce facem? Noi dam afara inca aproximativ 100.000 de oameni. Asa vor guvernantii nostri sa iesim din criza?'', a intrebat retoric Parvu.
Vicepresedintele CNIPMMR atrage atentia asupra faptului ca in acest moment comunitatea europeana da semne de revigorare pentru ca a bagat bani in mediul de afaceri, iar acesta acum este unul puternic, care contribuie in mod real la dezvoltarea economica. "In Romania mediul de afaceri nu a fost sustinut, ci mai degraba sugrumat. Guvernantii au pus presiune tot pe cel care trage la jug, iar acum ne costa mult acest fapt", a avertizat Parvu.
Acesta a atras din nou atentia asupra faptului ca masurile anticriza propuse de mediul de afaceri au ramas doar pe hartie, iar in acest moment "este mai mult ca oricand nevoie de o strategie la nivel national pentru ca anul acesta va fi mult mai teribil decat 2009, cu multe sechele la nivel national", a subliniat vicepresedintele CNIPMMR.
Parvu spune ca in acest moment mediul de afaceri are nevoie de reduceri de fiscalitate pe forta de munca, de scutiri pe profitul reinvestit, precum si de masuri care sa diminueze evaziunea fiscala. "De fapt, acestea nu sunt masuri de stimulare, ci sunt masuri normale care ar putea sa dea o mana de ajutor firmelor".
''Strategiile se ajusteaza in conformitate cu realitatea''
Pe de alta parte, potrivit X-Trade Brokers, in anul 2008, autoritatile statului au elaborat si aprobat Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila la orizontul anilor 2013-2020-2030. Strategia a fost dezvoltata ca urmare a obligatiei asumate de Romania in calitate de stat membru al UE, conform obiectivelor convenite la nivel comunitar. Indeplinirea obiectivelor strategice asumate in strategie ar fi urmat sa asigure, pe termen mediu si lung, o crestere economica ridicata si o reducere substantiala a decalajelor economico-sociale dintre Romania si celelalte state membre ale UE, insa nu trebuie scapat din vedere faptul ca stategiile se reevalueaza si ajusteaza in functie de conditiile pietei.
"Din cate stiu, strategia nu a luat in calcul criza economica deja prezenta la acea vreme in alte state, dar problema principala este alta: strategiile pe termen mediu si lung se reevalueaza si ajusteaza, pentru ca instrumentele necesare indeplinirii obiectivelor sa corespunda evolutiilor reale si nu am auzit ca anul trecut Strategia Nationala respectiva sa fi fost reconsiderata si "adusa la zi". Criza economica mondiala schimba ierarhii, prioritati si industrii, iar majoritatea statelor lumii isi refac strategiile de dezvoltare in conformitate cu realitatea de la care se pleaca in momentul de fata. Este imperios necesar ca Romania sa "isi treaca in agenda" aceasta prioritate a (re)planificarii strategice pe termen mediu si lung", a precizat directorul X-Trade Brokers Romania.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman