Cum vor evolua preturile la locuinte in 2010?
Data publicarii: 18-01-2010 | ImobiliareReformarea programului guvernamental "Prima casa", astfel incat sa favorizeze achizitia de locuinte noi, va duce la prabusirea preturilor la locuintele vechi. Modificarea programului ar putea reprezenta o sansa in plus acordata constructorilor, o sansa care ar putea sfida, insa, legislatia europeana, avertizezaza Consiliul Concurentei si ar putea crea o serie de probleme statului.
O posibila revenire a sectorului imobiliar nu va avea loc, insa, mai devreme de 2011. Potrivit portalului imobiliare.ro, 2010 se anunta un an al ieftinirilor pentru toate categoriile rezidentiale, cel putin in prima jumatate a acestei perioade.
Dupa un an care a adus scaderi cu pana la 40% la preturile apartamentelor fata de perioaada de varf, martie 2008, si care a insemnat blocarea sectorului imobiliar, 2010 nu pare a aduce multe vesti bune: piata nu-si va reveni peste noapte, iar gura de oxigen este asteptata tot dinspre Palatul Victoria prin restructurarea programului "Prima Casa".
Modificarea programului guvernamental "Prima Casa" in sensul limitarii acordarii de garantii de stat doar pentru achizitia de locuinte noi ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
2010, un nou an de blocaj
Pasa proasta prin care trece intreg sectorul imobiliar va continua, potrivit analistilor chestionati de adevarul.ro, si in 2010. "Inceputul lui 2010 este marcat de acelasi fenomen ce a caracterizat si 2009 - blocajului imobiliar. Ne asteptam ca primele 2-3 luni sa fie caracterizate de blocaj si nu credem ca vom asista la schimbari semnificative", a declarat managerul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Regatta, Robert Teodorescu.
2010 va aduce si intarzieri sau amanari de proiecte. Potrivit lui Titel Folea, reprezentantul agentiei imobiliare Euroest, singurii care vor reusi sa-si duca la bun sfarsit proiectele sunt dezvoltatorii care au deja finantarea asigurata, deoarece acest an se anunta la fel de greu in ceea pe priveste creditarea. "Stocul de unitati disponibile la vanzare / inchiriere se va diminua pe parcurs, mai ales spre sfarsitul anului 2010, perioada cand estimez ca bancile vor fi nevoite sa ajusteze dobanda la creditele noi, astfel incat piata creditelor sa reinceapa sa functioneze", a declarat acesta pentru adevarul.ro.
Amanarile si intarzierile in finalizarea proiectelor va fi ceva la ordinea zilei si in 2010, atrag atentia analistii pietei imobilare. "In ceea ce priveste intarzierile la predare, majoritatea proiectelor se afla in intarziere sau vor intarzia, chiar daca recunosc sau nu public acest lucru", a declarat si Ionut Bordei de la firma de consultata imobiliara CBRE Eurisko.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani