Capitalismul imoral si obscen al lui Michael Moore
Data publicarii: 14-01-2010 | MediaRegizorul demonizeaza sistemul in "Capitalism: o poveste de dragoste", care are premiera maine in cinematografele din Romania.
"E capitalismul un pacat?". "Pentru mine, da. In momentul acesta, e diabolic, e contrar a tot ceea ce inseamna binele. Capitalismul e rau, de aceea trebuie eliminat", este una dintre discutiile lui Michael Moore cu un pastor american in care sistemul e pus pe lista pacatelor capitale.
Prin urmare, "Dumnezeu va veni pe pamant si-l va eradica", pentru ca este "imoral si obscen", sunt cateva dintre argumentele care pigmenteaza demonstratia lui Moore in "Capitalism: o poveste de dragoste", care ajunge de maine in cinematografele din Romania.
Apelul la religie e ineficient, chiar rizibil in acest context, insa in schema manipulatorie a lui Moore - alaturi de copii si sotii plangand, "Carmina Burana" pe fundalul unor grafice despre marirea corporatiilor si decaderea ce ta teanului simplu - e vital. "Cred ca am ratat pasajul din Biblie unde scrie ca Iisus e capitalist", incheie sarcastic cineastul.
"Aristocratia manageriala"
Documentarul, construit pe tiparul lui "Bowling for Columbine", "Fahrenheit 9/11" sau "Sicko", demonizeaza nu un intreg sistem, ci felul in care acesta s-a transformat de la un punct incolo, iar Moore marcheaza cotitura facuta in epoca lui Ronald Reagan (din 1980 incoace, veniturile managerilor au crescut cu 649% fata de cele ale muncitorilor), cand corporatiile au inceput sa preia pute rea in Statele Unite. E un protest fata de "aristocratia manageriala" - acel 1% din populatia SUA - care controleaza toate domeniile-cheie.
Contextul in care s-a lansat acest film vara trecuta, la Festivalul de la Venetia, cand Hugo Chavez a pasit pe covorul rosu, a iscat discutii intense pe tema capitalism vs socialism. Moore a fost acuzat, printre altele, ca priveste subiectul unilateral si ca ignora voit aspectele pozitive, de dragul demonstratiei. In plus, critici din fostele tari socialiste i-au amintit politicos ca n-ar fi facut niciodata acest documentar daca ar fi trait in fostul bloc din Est.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman