Afla de la analisti care sunt motivele aprecierii leului

Data publicarii: 13-01-2010 | Finante-Banci

Rezolvarea crizei politice, dobanzile atractive oferite la investitiile pe termen lung precum si posibilitatea unor profituri "frumoase" reprezinta principalele motive ale aprecierii monedei nationale in primele doua saptamani ale acestui an, potrivit analistilor.

Cursul de referinta anuntat ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) este mai redus cu doar 0,28 bani fata de cel de luni, dar a atins astfel un nou nivel minim al ultimelor opt luni, de 4,1355 lei/euro, desi leul a pierdut usor in fata euro din prima parte a zilei, pe fondul sentimentului negativ din regiune.

"Prin rezolvarea crizei politice s-au creat conditiile pentru a se incerca redemararea economiei. Se vede bunavointa FMI in raport cu Romania si a fost o serie intreaga de bani care a intrat pe piata prin lichidarea de pozitii lungi. Totodata, Romania are un diferential al dobanzilor foarte bun in raport cu alte tari, 9-10% fata de 1% cat este in Cehia. Astfel dobanzile pe care le primesc investitorii pe termen lung in Romania sunt foarte bune", ne-a declarat Bogdan Baltazar, analist financiar.

Pe de alta parte, Ilie Serbanescu, analist economic afirma ca "motivul aprecierii leului il reprezinta "smecheriile" facute de bancile straine care baga bani speculative in piata. Nu exista baza economica pentru o tendinta de apreciere. Leul e impins artificial in sus in ciuda tendintelor ce decurg din economie. Probabil ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu "sta la panda" sa le ia profitul pe care il fac din speculatii pe piata valutara", sutine Serbanescu.

De asemenea, dealerii afirma ca imbunatatirea sentimentului investitorilor fata de economia romaneasca si cumpararile de lei din ultima perioada au dus la cresterea lichiditatii din piata. Totodata, in aceasta perioada, banii blocati in conturile de la Ministerul de Finante s-au intors in piata intrucat mai multe emisiuni de titluri au ajuns la scadenta.

Moneda nationala s-a depreciat usor in debutul sedintei interbancare de ieri, iar cursul de schimb a urcat peste 4,13 lei/euro dupa prima ora de tranzactionare, pe fondul corectiei inregistrate si de valutele din regiune.

Primele cotatii afisate de banci s-au situat la 4,1250 - 4,1280 lei/euro, iar in prima parte a sedintei a atins un maxim de 4,14 lei/euro. Sentimenul negativ a venit in urma rezultatelor financiare sub asteptari raportate de producatorul de aluminiu Alcoa si decizia Chinei de a creste rata dobanzii la obligatiuni, potrivit dealerilor. Ulterior, leul a reusit sa se mai intarasca usor, dupa ce dolarul a revenit pe un trend de depreciere, iar in jurul orei 13:00, euro era cotat la 4,1330 - 4,1355 lei.

Excesul de lichiditate din piata monetara a continuat sa scada ratele pentru plasamentele cu scadenta pe termen scurt la depozitele plasate (ROBID) si atrase (ROBOR).

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: