Bancile nu mai gatuie closca si leii de aur
Data publicarii: 12-01-2010 | Finante-BanciVa reusi economia romaneasca, in mod special sectorul privat, sa beneficieze de conjunctura actuala deosebit de favorabila, in care atat cursul euro cat si dobanzile interbancare au inregistrat scaderi consistente?
Din pacate, cel putin din punctul de vedere al unei creditari mai ieftine, sansele companiilor romanesti sunt reduse, atata vreme cat in piata exista cel mai mare cumparator de lei, adica bugetul. Care se imprumuta la costuri mai ridicate cu pana la doua puncte procentuale peste rata de politica monetara a BNR, care este de 7,5%/an. Abia ieri, randamentele la care sunt plasate bonurile de stat au coborat sub spreadul de 2 puncte, la 9,24 - 9,25%.
In privinta cursului de schimb, marii castigatori ar putea fi importatorii, care ar beneficia de un suport neasteptat exact in momentul in care se pregatesc sa achite facturile la marfurile cumparate pentru perioada Sarbatorilor. O apreciere prea puternica a leului ar avea insa un efect neplacut asupra exportatorilor, care vor vedea cum profiturile lor se vor topi cu rapiditate.
De aceea, se pune intrebarea care ar fi cel mai bun curs pentru leu, care ar putea asigura atat putere de cumparare pentru salarii, dar si o crestere a economiei prin stimularea consumului, din pacate implicit a importurilor, dar si a exporturilor, care sa asigure o majorare a intrarilor de valuta in tara, la care ar trebui sa contribuie si investitiile straine, pentru a mentine un echilibru cat mai bun al deficitului de cont.
Un curs in banda 4,1 - 4,15 lei ar asigura, probabil, cel mai bun raport pentru exportatori, care si-ar dori probabil un maxim de 4,3 lei, pentru a fi cat mai rentabili, dupa ce ultimul raport asupra preturilor din industrie indica o crestere a preturilor.
Tot un curs ridicat si-ar dori si investitorii straini, care ar putea sa schimbe valuta la cursuri cat mai ridicate, asa cum se pare ca au facut si doua banci cu filiale locale, se pare ca AlphaBank si Volksbank, care au reprezentat, in opinia dealerilor bancari, unul dintre factorii aprecierii leului, ele intentionand sa isi majoreze capitalul social, pentru a-si putea regla portofoliile si provizionale.
Pentru importatori un curs de 3,8 - 4 lei ar fi cel mai bun, ei putand miza atat pe un euro mai ieftin dar si pe o crestere a puterii de cumparare, prin inmultirea leilor din salarii.
Insa, actuala apreciere a leului nu poate fi pusa doar pe seama reducerii semnificative a aversiunii fata de risc a speculatorilor, generata de posibilitatea plasamentelor tip "carry trade" atat pe dolar, cat si pe yen.
Indatorarea puternica a statului roman, atat pe piata interna cat si pe cea externa, ceea ce a generat o explozie a deficitelor, a impus bancilor si speculatorilor protejarea "Clostii cu puii de aur", acestia luand decizia sa isi reduca semnificativ pozitiile de cumparare de euro, generand astfel scaderea rapida a euro, de la inceputul anului, cu aproape 3%, evolutie similara, dar inversa cu cea din primele zile din ianuarie 2009.
Protejata de cei care au investit in ea, moneda nationala ar putea avea un an mult mai bun decat precedentul. Aceasta este si opinia unui grup de 44 de analisti, chestionati de Reuters, si citati de Mediafax, care vad leul castigand in fata euro in 2010 circa 2%, cursul mediu urmand sa fie de 4,15 lei.
La randul lor, analistii de la eFin.ro cred ca "in lipsa unor riscuri politice insemnate si daca transele de la organismele internationale vor veni conform graficului stabilit, moneda nationala va manifesta o tendinta de apreciere fata de euro in 2010. (...) In varianta optimista, leul ar putea inchide anul 2010 la un curs de 3,8 lei pentru un euro, dupa o apreciere catre nivelul de 4 lei pentru un euro la sfarsitul primului trimestru al anului".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile