Guvernul Austriei vrea sa nationalizeze integral banca centrala, din cauza crizei
Data publicarii: 12-01-2010 | InternationalMinistrul austriac de Finante, Josef Proll, a anuntat ca intentioneaza nationalizarea integrala a bancii centrale austriece, OeNB, ca urmare a crizei economice mondiale, in scopul cresterii independentei acesteia fata de sectorul bancar si financiar pe care este insarcinata sa-l controleze.
Proll, care este si vicecancelar al guvernului de coalitie, a mentionat un pret de 50 milioane euro pentru preluarea participatiei de 30% din capitalul institutiei, detinut in prezent de entitati private, noteaza AFP.
Proprietatea bancii centrale austriece este, in mod traditional, impartita intre stat, care detine controlul, si institutii private, in special banci si societati de asigurare. Aceasta confuzie de interese a fost adesea criticata de analisti si oamenii politici.
In 2006, detinerea statului a urcat la 70%, de la 50% anterior, ca urmare a preluarii capitalului detinut de confederatia sindicala OGB si a fostei banci Bawag, in cadrul planului de salvare a celei din urma de catre stat.
In prezent, cel mai mare actionar privat al OeNB este grupul bancar Raiffeisen (RZB), a treia banca din Austria si Europa centrala, care detine 8,7% din capitalul bancii centrale.
Raiffeisen a obtinut o recapitalizare de 1,75 miliarde euro din partea statului austriac in primavara trecuta, dupa ce a fost considerata vulnerabila de agentiile de rating, ca urmare a angajamentelor record din Europa de Est a filialei sale Raiffeisen International.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman