Condica de prezenta pentru angajati, foarte greu de realizat

Data publicarii: 11-01-2010 | HR/Cariere

Senatorul PD-L Augustin Daniel Humelnicu vrea introducerea in Codul Muncii a obligativitatii ca fiecare angajator sa tina evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat in parte prin infiintarea unor condici de prezenta fizice sau electronice. In acest fel, potrivit acestuia se va diminua coruptia din acest sector, precum si birocratia. "Legea nr. 53/2003- Codul Muncii reprezinta legislatia de baza in materia dreptului muncii.

Ca urmare a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana acest act normativ a mai fost modificat si corelat cu dispozitiile europene. Insa acest domeniu este unul vast, care mai trebuie inca modificat. Este imperios necesar sa existe in Romania un act normativ in domeniul dreptului muncii care sa elimine definitiv orice act de coruptie si de birocratie. In acest sens consideram necesara  o tinere cat mai stricta a evidentei  timpului efectiv de lucru al salariatilor, inclusiv a orelor suplimentare pe care acestia le efectueaza in mod efectiv. Aceasta ar conduce si la o normare exacta si corecta pe statele de plata a timpului efectiv lucrat de salariati si s-ar inlatura orice sansa de a obtine un salariu fara a presta munca corespunzatoare acestuia'', se arata in expunerea de motive prezentata de senator.

cesta sustine ca este necesar sa fie instituita obligativitatea ca fiecare angajator sa tina o evidenta a orelor de munca prestate de salariati prin condici de prezenta in care sa apara datele de identificare a salariatilor, orele de sosire precum si cele de plecare, alaturi de semnaturile acestora. In plus, potrivit lui Humelnicu, angajatorul trebuie sa fie obligat de a se supune controlului Inspectiei muncii, in acest scop, ori de cate ori i se solicita acest lucru. In caz de nerespectare a acestei obligatii, angajatorul va fi sanctionat contraventional.

"Neinfiintarea sau refuzul angajatorului de a prezenta condicile de prezenta inspectorilor de munca ar trebui sa constituie contraventie, sanctionata cu amenda de la 800 lei la 2.000 lei'', atrage atentia Humelnicu. Florea Parvu (foto), vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Pivate Mici si Mijlocii (CNIPMMR) sustine ca o astfel de masura exista la agentii economici seriosi, insa, aplicarea acesteia pentru cei mai multi ar fi foarte greu de realizat. ''Aplicarea unei astfel de masuri ar fi foarte greu de realizat. Aceasta ar putea fi aplicata in ceea ce-i priveste pe angajatii de la stat, insa nu si in mediul privat, pentru ca sunt multe situatii in  care nu poti sa introduci o astfel de obligatiie pentru angajatii din mediul privat'', a declarat pentru Curierul National Florea Parvu.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: