Aproape 95 la suta din someri provin din mediul privat
Data publicarii: 08-01-2010 | EconomieIndustria, comertul si constructiile au fost domeniile cele mai afectate de criza economica si aproape 300 de mii de oameni, care lucrau in aceste zone, si-au pierdut locurile de munca.
Daca in 2009 bugetarii au fost mai protejati de catre stat, fara a fi disponibilizari masive in acest sector, analistii economici anticipeaza ca anul acesta in jur de 100 de mii de bugetari vor deveni someri.
Reprezentantii mediului privat sunt optimisti, spunand ca este posibil ca firmele si companiile private sa inceapa sa faca angajari daca economia isi revine in semestrul al doilea, asa cum crede primul-ministru.
Potrivit ultimelor date ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, rata somajului in luna decembrie 2009 a ajuns la 7,8 la suta, numarul total al somerilor fiind de aproape 710.000. Romania se apropie astfel de prognozele Fondului Monetar International, care estimau numarul somerilor la peste un milion de persoane pentru 2010. In anul 2009, potrivit statisticilor Institutului National de Statistica, din cele aproape 330.000 de persoane disponibilizate, cele mai multe au provenit din mediul privat si doar sase la suta din sectorul de stat.
Cei mai afectati de criza economica au fost romanii care au lucrat in industrie, de unde 173.300 au plecat in perioada ianuarie-octombrie. Acestia au fost urmati de cei care au lucrat in comert si in domeniul repararii autovehiculelor si motocicletelor, unde au fost disponibilizati aproape 54.000 de persoane, si de cei aproximativ 40.000 de muncitori in domeniul constructiilor. In sectorul bugetar, singurul domeniu unde s-a inregistrat o scadere mai mare a numarului de personal este invatamantul, care avea in octombrie cu 13.500 mai putini angajati decat la inceputul anului. O mare parte din acestia au fost insa in situatia de a alege intre salariu si pensie, preferand-o pe cea din urma, ceea ce face ca numarul disponibilizatilor sa fie de fapt mai mic.
Analistul economic Ilie Serbanescu ne-a spus ca "in 2010, sectorul bugetar nu va mai fi protejat de catre stat", iar primii vizati de disponibilizare vor fi cel mai probabil functionarii publici si profesorii.
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a anuntat deja ca bugetul pe anul 2010 prevede o reducere cu o suta de mii a numarului de bugetari. In schimb, reprezentantul Fondului Monetar International, social-democratul Mihai Tanasescu, atragea atentia inca din septembrie 2009 ca ar trebui luate masuri mult mai drastice. Tanasescu propunea atunci diminuarea cu 400.000 a numarului bugetarilor, care au fost angajati mai ales in timpul premierului Tariceanu.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a explicat ca, din sectorul bugetar, ar urma sa plece circa 70-80.000 de persoane, mai ales din invatamant, administratia publica centrala si locala, dar si din sanatate. Acestora li s-ar adauga, potrivit liderului sindical,aproape 40.000 de angajati care ar urma sa plece din sectorul economic de stat, reprezentat, de pilda, de companiile miniere sau CFR. Hossu spune ca cifra reala ar putea fi si mai mare pentru ca, "in perioada ianuarie-februarie, 200.000 de persoane, dintre cei care erau pana acum doar in somaj tehnic sub protectia ordonantei de urgenta numarul 28, vor intra in somaj". Sindicalistul sustine ca exista si masuri prin care ar putea fi evitate disponibilizarile: "Din datele existente, sunt 1.408.000 de posturi in sistemul bugetar, dintre care 120.000 sunt neocupate, insa sunt bugetate". Hossu argumenteaza ca astfel, desi nu sunt persoane angajate pe acele posturi, "fiind bugetate, banii se foloseau pentru prime", iar "intentia este de a le pastra bugetate si de a da afara oameni pentru a promova pe locurile libere persoane privilegiate".
Si reprezentantii mediului privat cred ca valul disponibilizarilor a trecut. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, ne-a spus ca este "destul de optimist in ceea ce priveste mediul privat" si estimeaza ca "numarul angajatilor din privat se va mentine in 2010, fiind chiar posibile angajari".
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile