Programul Prima Casa continua in forma actuala pana in 15 februarie
Data publicarii: 07-01-2010 | Finante-BanciProgramul "Prima Casa" va continua in forma actuala pana in 15 februarie, timp in care persoanele care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare vor putea achizitiona locuinte, urmand ca dupa aceasta data Programul sa fie modificat astfel incat sa fie incurajata constructia de locuinte noi.
"Totii romanii care au incheiate antecontracte de vanzare-cumparare pana in 15 februarie vor putea sa achizitioneze in continuare locuinte in forma actuala a Programului. Dupa 15 februarie, Guvernul va veni cu o formula restructurata a Programului prin care, fara sa renuntam la forma actuala, care pune accent pe locuintele finalizate, vom imprima o noua directie in care sa punem accent mai mare pe constructia de locuinte de la zero", a declarat premierul Emil Boc la finalul sedintei de miercuri a Executivului.
El a precizat ca, prin modificarea actualei forme a Programului "Prima Casa", Executivul urmareste relansarea constructiilor.
Potrivit lui Boc, "Prima Casa" a inregistrat 11.500 de solicitari de garantare a creditelor din momentul lansarii Programului, fiind acordate garantii de stat in valoare de 485 milioane de euro. Majoritatea beneficiarilor - peste 85% - au optat pentru locuinte deja construite, iar doua treimi dintre acestia au varste intre 30 si 40 de ani.
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a informat bancile ca nu mai primeste dosare pentru "Prima Casa" dupa 1 ianuarie, in lipsa aprobarii de catre Guvern a unui act normativ care sa fixeze noul cadru legal pentru Program, a declarat in 30 decembrie, pentru NewsIn, presedintele Fondului, Aurel Saramet.
El a aratat ca plafonul de un miliard euro alocat pentru programul "Prima Casa", aprobat initial pentru 2009, trebuie realocat astfel incat sa poata fi folosit si in 2010.
Pana in prezent, Fondul a dat garantii de circa 480 milioane de euro pentru creditele acordate prin "Prima Casa", diferenta de 520 milioane de euro din plafon ramanand astfel neutilizata.
Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat la finele anului trecut ca programul "Prima Casa" ar putea fi modificat pentru a sustine nu doar sectorul imobiliar, ci si pe cel al constructiilor, insa autoritatile romane ar trebui sa discute o astfel de modificare si cu Fondul Monetar International si CE.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului