Vladescu: 2011 va fi la fel de greu ca 2010
Data publicarii: 05-01-2010 | EconomieMinistrul Finantelor spune ca dificultatile din 2009 vor continua inca doi ani. Din perspectiva bugetului, 2010 si 2011 vor fi ani la fel de grei ca cel care tocmai a trecut, cele mai mari constrangeri fiind impuse de nivelul scazut al veniturilor.
Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, spune ca urmatoarele 24 de luni nu vor fi diferite de anul 2009 din punctul de vedere al dificultatilor financiare ale populatiei. "Avem un buget cu doua caracteristici extrem de neplacute pentru cetatenii romani", a declarat Vladescu la Realitatea FM.
Seful Finantelor a precizat ca motivul tine de constrangerile bugetare. "Bugetul, ca pondere in PIB, este la cel mai scazut nivel european, in timp ce cheltuielile sunt excesive, mai ales cele de personal si cele cu pensiile", a spus ministrul.
Acesta a facut referire la nivelul incasarilor bugetare, care ating 31%-32% din Produsul Intern Brut (PIB), fata de media europeana de 38% din PIB. In plus, Vladescu a amintit ca in special cheltuielile de personal si cele cu asistenta sociala cresc factura finala a statului. "Cheltuielile salariale sunt peste 9% din PIB, cand ele ar trebui sa fie sub 7% din PIB", a adaugat seful Finantelor.
Executia bugetara pe primele unsprezece luni ale anului trecut arata ca veniturile statului au scazut cu 6% fata de aceeasi perioada din 2008, in timp ce cheltuielile au crescut cu aproape 3%. Cheltuielile de personal au fost cu 4,7% mai mari decat in 2008, in timp ce cheltuielile de investitii au scazut cu 12%. Pentru 2010, autoritatile au planificat o ajustare de 1,4 miliarde de lei a cheltuielilor cu salariile bugetarilor fata de anul 2009.
Presiunea bugetara asupra populatiei vine, in acest context, din doua directii. In primul rand, cresterea veniturilor pe termen scurt nu se poate face fara o crestere a impozitarii. Momentan, accizele sunt singurele taxe majorate, in timp ce TVA, cota unica si cotele de contributii sociale raman pe loc.
Dar majorarea accizelor singura pune presiune pe consumul privat. In al doilea rand, reducerea cheltuielilor se va face mai ales prin restructurari in sectorul public, acestea apasand ulterior si mai mult pe consum.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman