Cum sa economisesti pe timp de criza
Data publicarii: 05-01-2010 | Finante-BanciEconomia la sange e la fel de eficienta precum o cura drastica de slabire, care se dovedeste rapid atat de frustranta, incat trebuie sa te lasi de ea. Asa ca cel mai bine este sa-ti propui scopuri rezonabile si sa economisesti incet, dar sigur.
Restituie imprumuturile inainte de finalul perioadei de gratie. Cine are carduri de credit se poate folosi gratuit de banii bancii, daca e chibzuit si da inapoi suma imprumutata inainte de expirarea perioadei de gratie, spune analistul financiar Dragos Cabat. "Este un credit gratis. Cele mai multe banci ofera o perioada care nu ti se percepe dobanda. Daca ai o perioada de gratie de 50 de zile si pui banii inapoi pe card in a 49-a zi, inseamna ca te-ai folosit gratuit de banii bancii". Doua-trei carduri de credit ajuta mai mult decat unul singur, crede consultantul financiar Bogdan Baltazar. Poti lua bani de pe unul si pune pe altul, pentru a acoperi un imprumut caruia sta sa-i expire perioada de gratie.
Planifica incasarile si cheltuielile.Ca sa rulezi banii de pe un card pe altul, trebuie sa iti planifici cu rigoare incasarile si platile, continua Bogdan Baltazar, astfel incat nici o cheltuiala sa nu te ia pe nepregatite: "Orice om trebuie sa isi treaca pe hartie, de la inceputul lunii, cand are de incasat bani, cand are de platit facturi, cat e cosnita". Si nu trebuie sa-si scape din ochi debitorii. "Sunt consultant financiar si cand am bani de primit de la clienti ii urmaresc ca un uliu, ii sun, ii intreb care e problema, le spun ca in contract sunt prevazute penalitati pentru intarzierile de plata", povesteste Bogdan Baltazar.
Nu scoate bani de la bancomat. Pentru fiecare extragere de la bancomat, bancile percep un comision de doi-trei lei, spune Dragos Cabat, asa ca mai sanatos e sa lasi banii acolo unde sunt si sa platesti cu cardul la comercianti, caz in care nu ti se percepe comision. In plus, cele mai multe banci ofera acum dobanda la banii de pe card.
Pune deoparte mici sume. Consultantii recomanda ca in ziua de salariu sa depui o suma, oricat de mica, intr-un cont de acumulare. Cine stie ca nu se va duce cu religiozitate la banca pentru asta, poate, prin internet banking, sa faca o plata programata in ziua de salariu, astfel incat banii sa ajunga lunar, prin direct debit, in respectivul cont.
Cumpara de la supermarket. Daca nu iti cumperi mancare de la magazinul din fata blocului, ci de la supermarket esti cu 20-25% mai castigat. "Eu fac asta si am vazut diferentele de preturi intre produsele de la supermarket si cele de la piciorul blocului. Economia este substantiala", da inca un pont Dragos Cabat.
Cumpara in perioada reducerilor. Cine e suficient de rabdator si calculat incat sa isi cumpere imbracamintea doar in perioada reducerilor, poate reduce cheltuielile pe haine cu zeci de procente.
Evita restaurantele si barurile. O modalitate eficienta de a economisi e, mai ales atunci cand nu ai bani, faci din cinele in oras si cafelele baute in oras un rasfat, nu un obicei, scrie "Los Angeles Times". Iar daca fumezi un pachet de tigari in fiecare zi si reusesti sa te lasi, vei pune deoparte 300 de lei in fiecare luna.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman