Sondaj: BNR va mentine dobanda la 8% in prima sedinta din an
Data publicarii: 04-01-2010 | Finante-BanciBNR va mentine dobanda de politica monetara la nivelul actual, de 8%, in urma sedintei de marti, pe fondul incertitudinilor privind politica fiscala si presiunilor inflationiste, estimeaza majoritatea analistilor chestionati de NewsIn, fara a exclude insa o relaxare cu un sfert de punct procentual.
"Estimam mentinerea dobanzii la 8%, din motive politice si partial din cauza presiunilor inflationiste. Credem ca BNR va alege sa adopte o atitudine conservatoare. In plus, exista vesnica problema a diferentei semnificative intre dobanzile din piata si cea de politica monetara, care face ca relevanta deciziilor privind dobanda cheie sa fie redusa", a declarat economistul-sef al ING Bank Romania, Nicolae Alexandru Chidesciuc.
El apreciaza ca inflatia se va plasa la 4,7% la finalul lunii decembrie, usor peste limita superioara a intervalului tintit de banca centrala, de 3,5% plus sau minus un punct procentual.
"Pentru a se incadra in tinta, inflatia lunara in decembrie ar trebui sa fie de doar 0,1%, ceea ce este destul de putin probabil", a mai comentat Chidesciuc.
Totodata, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank, Rozalia Pal, estimeaza ca BNR va mentine dobanda de politica monetara la 8% in cadrul sedintei de marti, in asteptarea unor decizii concrete in privinta politicii fiscale pentru 2010, precum adoptarea bugetului.
"Ne asteptam la mentinerea dobanzii in aceasta sedinta de politica monetara, avand in vedere ca urmatoarea este in februarie si deocamdata nu avem claritate in privinta politicii fiscale. In momentul in care se va clarifica, probabil la jumatatea lui ianuarie, BNR va fi mai libera sa continue relaxarea politicii monetare", a spus Pal.
In acelasi timp, ea prognozeaza tot o inflatie de 4,7% pentru finalul lunii decembrie.
Economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, are ca scenariu de baza mentinerea dobanzii la nivelul de 8% in ianuarie si subliniaza importanta reducerii graduale a acesteia pe parcursul acestui an, fara miscari agresive.
"Desi unele incertitudini au disparut, mai raman o serie de necunoscute, nu se stie bugetul pe 2010 si reactia FMI si a Comisiei Europene la forma aprobata a acestuia. Cu toate acestea, BNR are spatiu de manevra si sper sa vedem pe parcursul anului scaderi graduale de dobanda, cu pasi marunti, de 0,25 puncte procentuale. Este nevoie de predictibilitate, cu un trend descendent constant al dobanzii, fara miscari agresive care sa necesite ulterior eventuale majorari", a explicat Anghel.
Pe de alta parte, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca BNR va opta pentru reducerea dobanzii cheie de la 8% la 7,75%, o scadere de mica amploare, tinand cont si de presiunile inflationiste din ianuarie. El estimeaza, pentru finalul lui 2009, un nivel al inflatiei de 4,8%.
In privinta ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO), analistii se asteapta la noi scaderi in lunile urmatoare, insa unii dintre ei considera ca BNR va face o pauza in relaxarea acestora in ianuarie.
"Nu cred ca BNR va modifica nivelul RMO, mai ales ca a scazut recent rata de la 30 la 25% pentru pasivele in valuta (incepand cu perioada de constituire 24 noiembrie-23 decembrie 2009, n.r.). Prin urmare, pe valuta nu este necesar, deoarece se preconizeaza ca primim si transa de la FMI in februarie. Pentru pasivele in lei, o astfel de masura ar fi mai puternica decat reducerea dobanzii cheie, deci nu cred ca se va intampla", a spus economistul-sef al ING Bank.
De asemenea, Ionut Dumitru considera ca BNR va opta pentru mentinerea RMO in prima sedinta din 2010, opinie impartasita si de economistul-sef al BCR, care vede mai degraba o relaxare a RMO in primul trimestru al acestui an.
Pe de alta parte, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank nu exclude o scadere a acestora in cadrul intalnirii Consiliului de Administratie al BNR de marti, mai ales pe partea pasivelor in lei, pe fondul unei nevoi mai mari de lichiditate in piata.
"In continuare, ne asteptam la scaderi si nu este exclus ca acestea sa se produca in ianuarie, avand in vedere ca a avut loc o operatiune repo cu o suma mare in decembrie, cu scadenta pe 4 ianuarie. In ultima perioada s-a evidentiat o nevoie mai mare de lichiditate in piata, fapt care a determinat si dobanzile interbancare mari. Nu este exclusa o eliberare de lichiditate pe partea pasivelor in lei, cu pasi similari celor de pana acum, de 2-3 puncte procentuale. Am putea vedea o relaxare si in ceea ce priveste pasivele in valuta, in functie de planul pentru emisiuni de titluri in valuta al Finantelor. Insa aici nu vorbim de o necesitate atat de mare, tinand cont ca in februarie se preconizeaza a fi primita urmatoarea transa de la FMI", a adaugat Pal.
Anterior, BNR a decis, in sedinta din 3 noiembrie 2009, mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8%, dupa patru reduceri consecutive ale acesteia, de la nivelul de 10%.
Totodata, in noiembrie, banca centrala a redus, printr-o decizie-surpriza, nivelul RMO la pasivele in valuta de la 30 la 25%. Rata aplicabila pasivelor in lei continua sa se plaseze la 15%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman