Angajati slabi, patroni dezinteresati
Data publicarii: 04-01-2010 | HR/CariereDesi ocupam un loc codas in Europa in privinta pregatirii salariatilor, atat autoritatile, cat si patronatele sunt incapabile sa atraga fonduri pentru a depasi acest impas. Peste 4,2 miliarde de euro. Aceasta este suma pusa la bataie de guvern si de Uniunea Europeana, prin Fondul Social European, pentru ca Romania sa se poata lauda cu angajati competenti in toate domeniile.
Practic, desi nu au prea reusit pana acum, patronii, asociatiile sindicale sau patronale si chiar institutiile statului ar trebui sa fie in stare ca, in urmatorii trei ani, sa in tocmeasca proiecte destinate pre gatirii angajatilor, cu ajutorul ca rora sa poata absorbi aceste fonduri nerambursabile. Asta, cu atat mai mult cu cat tara noastra se afla in coada clasamentului european in privinta calificarii profesionale. Singurele state care stau mai prost sunt Albania si Bulgaria.
Problemele se tin insa lant: in ciuda eforturilor depuse de specialisti pentru a-i ajuta, angajatorii romani pierd anual milioane de euro, deoarece sunt nu doar incapabili, ci mai ales dezinteresati sa investeasca in propriii angajati.
Mai multe proiecte in 2009
O analiza realizata recent de Autoritatea pentru Managementul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU) arata ca, anul trecut, au existat, totusi, ceva mai multi angajatori interesati sa obtina fonduri pentru calificarea angajatilor, fata de 2008 (primul an in care s-au alocat bani pentru proiectele depuse de solicitantii romani), cand numarul celor care au depus proiecte a fost "mai mult decat infim".
"Din analiza numarului de proiecte strategice rezulta ca numarul acestora a crescut de aproape trei ori in 2009 fata de 2008", se arata in documentul AMPOSDRU. In suficient insa, sustin spe cialistii.
Concret, potrivit raportului, numarul proiectelor depuse, in 2009, de institutiile publice, de patronate si de sindicate s-a dublat fata de anul precedent, iar cel al proiectelor intocmite de organizatiile non-guvernamentale a crescut de peste trei ori. Asa se face ca, de la un total de 110 proiecte declarate viabile, in 2008 s-a ajuns la aproape 1.000, in 2009.
Dezinteres chiar si pentru salarii, in an de criza
Altfel arata insa situatia in privinta celor sase linii de finantare pentru proiectele de ajutoare de stat, lansate anul trecut. Acestea au fost oferite doar intreprinderilor, pentru ocuparea fortei de munca, formarea profesionala a angajatilor si imbunatatirea conditiilor de munca in scopul prevenirii accidentelor si bolilor profesionale.
In plus - arata analiza AMPOSDRU - patronii au manifestat un interes foarte mic pentru bani, desi puteau acoperi din fonduri europene chiar si salariile noi lor angajati - fosti someri, tarani sau proaspat absolventi. Asta, intr-un an de criza economica, in care zeci de mii de companii s-au inchis, iar sute de mii de oameni au ramas fara loc de munca.
De exemplu, rata de absorbtie a ajutorului pentru acoperirea costurilor salariale ale patronilor cu persoanele din mediul rural si cu somerii nou-incadrati in munca a fost de numai 6,4%. Cu alte cuvinte, angajatorii si-au dat silinta sa obtina doar 3,5 milioane de euro din totalul disponibil de aproape 55 de milioane de euro.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman