2010 va fi anul scumpirilor

Data publicarii: 30-12-2009 | Economie

Majorarile de pret care ne asteapta la anul vizeaza in special viciile, dar nu exclud o mare parte din alimente si din produsele de panificatie. De la 1 ianuarie bagam adanc mana in buzunar pentru produsele accizabile: carburanti, tigari si alcool. Vestea buna e ca se vor ieftini, in schimb, unele produse de lux.

Inceputul anului vine cu scumpiri declansate de cresterea accizelor in medie cu circa 15%. Astfel, pentru a acoperi costurile produselor carora li se aplica aceasta taxa, romanii vor scoate din buzunar cu 15% mai mult.

Potrivit Codului Fiscal, accizele pentru 2010 se calculeaza la cotatia monedei euro din data de 1 octombrie 2009, stabilita la aproximativ 4,2 lei/euro. Pretul tigarilor va fi cel mai aspru majorat, la cresterea euro fiind adaugata si marirea accizei de la 64 la 74 de euro pentru mia de tigarete.

Astfel, costul unui pachet de tigari va ajunge la circa 10 lei, iar alcoolul se scumpeste cu circa 6-8%. Deprecierea leului si acciza in crestere ne aduc de la inceputul anului scumpiri si la carburanti, de cel putin 5%.

Doar pretul gazelor ramane pe loc

Desi anuntate ca se vor scumpi de la 1 ianuarie gazele nu vor suferi majorari de pret. "Pretul platit de consumatorii industriali si casnici pentru gazele naturale va fi mentinut la 1 ianuarie 2010, iar cel al electricitatii va fi indexat cu inflatia", a anuntat recent presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu.

O alta veste buna este eliminarea accizei la produsele de lux, precum metalele pretioase, ambarcatiuni si parfumuri. Pana in prezent, preturile s-au mentinut mari din cauza accizei: 25% in 2006-2007, 15% in 2008, respectiv 10% in 2009. Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), spune ca incepand din 2010 se elimina subventia la carne de pui si de porc, fapt care va modifica in sus preturile la aceste alimente cu 15-20%.

La carnea de porc cresterea de pret va fi mai mica, de aproximativ 5-7%, deoarece 70% vine din import si costul acesteia depinde mai mult de cuirsul valutar decat de evolutiile si reglementarile interne.

"Scumpirile, insa, nu se vor produce chiar la inceputul anului, ci din luna februarie, deoarece la sfarsitul lui 2009 producatorii au inca stocuri suficiente", precizeaza Frumosu.

Presedintele FSIA mai arata ca acciza la combustibil este un alt element care va influenta majorarile de preturi, in medie cu 2-3%, in special la produsele care includ combustibilul in cadrul procesului tehnologic.

"Nu toate produsele se vor scumpi la fel. Scumpirile depind de modificarea cursului valutar, pentru ca, in conditiile in care importam, o depreciere a leului la peste 4,5 euro poate sa conduca la cresterea pretului materiei prime", conchide Dragos Frumosu.

Puiul va costa mai mult din primavara

Ilie Van, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR) spune ca, daca nu se va mai acorda nici o subventie, care a insemnat pana in prezent circa 20-25% din cost, exista mari sanse ca alimentele din carne de pasare sa se scumpeasca cu pana la 25% in 2010. Vestea buna este ca acest lucru se va intampla abia din primavara.

"In nici un caz nu vor fi scumpiri in ianuarie si februarie, luni cu miscare lenta a carnii de pasare. In aceste luni sigur nu vor fi scumpiri, pentru cp avem o oferta mare", spune Ilie Van.

In prezent, avem circa 25% importuri de carne de pasare din Uniunea Europeana si din Brazilia, si, potrivit presedintelui UCPR, "s-ar putea sa avem importuri si mai mari" din 2010. "Pe noi ne deranjeaza ca toti cei ce comercializeaza carne din import fac evaziune fiscala la buget si ne fac concurenta neloiala", puncteaza Ilie Van.

Painea se va scumpi mai greu

Aurel Popescu, presedintele Rompan (Patronatul Roman din Industria de Morarit si Panificatie), declara pentru "Adevarul" ca daca in 2010 pretul graului creste, implicit se majoreaza si pretul la faina, materia prima in panificatie. "Daca pretul graului creste cu 10%, pretul painii va creste cu 5%", spune Aurel Popescu.

El precizeaza, insa, ca majorarile de pret se vor produce treptat, pe parcursul anului. In schimb, cele mai afectate de scumpiri pot ajunge fructele si legumele care provin in majoritate din import. Dragos Frumosu, presedintele FSIA, precizeaza ca daca deprecierea exista si daca nu primim la timp transele de bani de la FMI, legumele si fructele vor fi influentate in mod direct.

"Fructele provin in momentul de fata in proportie de 80-85% din importuri. Si legumele la fel, mai putin ceapa, cartofii si morcovii", mai spune presedintele FSIA.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: