Cum va evolua cursul de schimb in 2010?

Data publicarii: 29-12-2009 | Finante-Banci

Cei mai multi analisti vad o apreciere a cursului de schimb, pana la 4 lei/euro. Intarirea monedei nationale in raport cu euro este dependenta de reducerea zgomotului la nivel politic si de asumarea conditiilor din acordul cu FMI.

Cursul de schimb a atins ieri minimul ultimelor trei luni, Banca Nationala a Romaniei anuntand o referinta de 4,1997 lei/euro.

Este pentru prima data, de la sfarsitul lunii septembrie, cand cotatia euro coboara sub pragul de 4,2 lei.

Daca ultima luna a anului a adus o usoara scadere a euro, pe fondul formarii unui guvern si a cererii mai mari de lei, specifica in perioada Sarbatorilor, in 2010, raportul de schimb ar putea sa-si mentina trendul.

Evolutia acordului FMI, factor-cheie

Analistii internationali spun ca raportul leu/euro nu va exploda anul viitor, daca zgomotul politic va inceta, iar acordul cu Fondul Monetar In-ternational va fi repus pe li-nia dreapta.

Mai mult, ei con--sidera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va fi capabila sa apere atat moneda nationala, dar  si tinta de inflatie.

"Cel mai important este ca nu vedem loc pentru o depreciere si mai mare a cursului leu/euro", considera analistul Ivan Tchakarov, de la compania de brokeraj Nomura International din Londra.

De aceeasi parere este si Ulrich Leuchtmann, analist al Commerzbank. "Lucrurile depind mult de modul in care se vor transa lucrurile pe scena politica de la Bucuresti si de turnura pe care o vor lua discutiile cu Fondul Monetar International", considera analistul de la Frankfurt.

Tchakarov si Leuchtmann ofera pentru finele anului 2010 o prognoza de curs aproapiata de 4 lei/euro, respectiv 3,9 lei/euro. Aceasta este insa cea mai optimista estimare dintre cele ale analistilor intervievati.

Pentru o prognoza de 4 lei/euro la finele lui 2010 subscriu si analistii Gaelle Blanchard, de la SocGen, respectiv Miroslav Plojhar, de la JP Morgan. Cea mai pesimista estimare pentru finele anului 2010 este de 4,35 lei per euro, fiind avansata de Elisabeth Gruie, de la BNP Paribas.

4,4 lei/euro, cea mai pesimista estimare

In prima parte a anului, leul s-ar putea aprecia usor, mizandu-se pe o stabilizare a scenei politice si pe bunavointa deja probata a lui Jeffrey Franks si a colegilor sai de la FMI.

"Cursul se va schimba gradual. Clarificarea situatiei politice si acordarea transei din imprumutul FMI vor contribui in mod pozitiv. La finele lui iunie estimam un curs de 4,1 lei/euro", explica Gaelle Blanchard. Cele mai multe opinii privind evolutia cursului in prima jumatate a anului pledeaza, totusi, pe o usoara depreciere.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: