Romanii renunta la restaurante in vacanta
Data publicarii: 29-12-2009 | LifestyleCriza a modificat comportamentul turistilor: merg cu masina personala, cauta cazare ieftina si mananca la "impinge tava".
Peste jumatate dintre turistii romani care petrec vacantele in tara prefera sa mearga cu autoturismul personal, sa-si cumpere mancare de la supermarket si sa se cazeze in vile inchiriate. Operatorii de turism sunt ingrijorati de cresterea numarului acestora din cauza crizei. Vedetele sezonului au fost particularii si proprietarii de pensiuni, preferati datorita preturilor mici.
Daca, in 2008, vacantele in strainatate se vindeau la early booking, in 2009 au dominat rezervarile de ultim moment, cu reduceri de pana la 35%. Acelasi lucru se intampla si in prag de Revelion. Cei care sunt dispusi sa plece chiar maine pot alege o vacanta de patru zile in Bulgaria, la Bansko, pentru 179 de euro, in loc de 270, cat se cerea initial.
"Tendinta s-a observat inca din sezonul estival, cand multi au asteptat pana in ultimul moment, din cauza problemelor financiare personale. Pentru a-si vinde pachetele, si operatorii, si hotelierii sunt nevoiti sa scada preturile la maximum", spune Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.
Calitatea cazarii intereseaza mai putin ca peisajele
Turistii pe care hotelierii ii surprindeau cu resouri sau butelii in camere s-au inmultit pe fondul crizei. Nu au scazut insa si pretentiile. "Cand se a dreseaza agentilor de turism, ei cer «ceva mai ieftin». Cand li se prezinta oferta, ei incep cu pretentii. Vor camere renovate, cu aer conditionat, cada, frigider si televizor", spune Dragos Raducan, secretar general al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des