Joburile europene se vor gasi in nordul continentului
Data publicarii: 28-12-2009 | HR/CariereSpania si Italia, statele Uniunii Europene cu cei mai multi emigranti romani, ar putea fi inlocuite in 2010 cu statele scandinave: Norvegia, Suedia sau Danemarca.
Cei care se decid sa se intoarca acasa sunt sfatuiti sa-si caute locuri de munca in Bucuresti sau in vestul tarii, in orasele in care se anunta mai multe joburi pentru 2010.
Romanii care se pregatesc sa isi caute locuri de munca in strainatate anul viitor se pot orienta catre tarile nordice, daca au experienta in domeniul IT sau in cel medical.
Alternativa este reprezentata de catre alte state mai indepartate, precum Brazilia, Peru sau chiar India, unde perspectivele de angajare sunt foarte mari, conform informatiilor furnizate de cel mai recent studiu realizat de compania Manpower.
Camelia Mihalcea, managerul EURES pentru Romania, confirma datele raportului si spune ca angajatori din Danemarca, Suedia, dar si Marea Britanie si-au exprimat deja intentia de a angaja romani. Daca in urma cu cativa ani tarile din nordul Europei pareau inaccesibile din cauza limbilor vorbite acolo, pentru profesionistii cu experienta in inginerie acest lucru nu mai reprezinta o piedica majora. Limba engleza este suficienta pentru mare parte dintre cei care cauta angajati cu experienta in tara noastra.
Medici in Norvegia si Suedia
Activitatea de angajare este de asteptat sa creasca in Norvegia si Suedia, se arata in studiul Manpower, privind perspectivele de angajare in primul trimestru din 2010. Angajatorii germani anticipeaza, de asemenea, o piata a muncii mai puternica. Aceasta este alimentata in mare parte de optimismul celor din sectorul de activitate Finante si servicii de afaceri, unde 16% din patroni prevad ca vor creste volumul angajarilor in urmatoarele trei luni. Nici in Olanda perspectivele de angajare nu sunt negative, asta daca nu tinem cont de scaderea increderii angajatorilor olandezi din sectorul Industriei prelucratoare, singura prognoza cu minus a acestei tari.
"Pentru 2010, ca si pentru ultimii doi ani, se anunta oferte in agricultura in Marea Britanie si Danemarca, dar si in domeniul medical in toate statele nordice. Este cerere de medici si de asistente medicale in Norvegia, in Danemarca, dar si in Spania", a declarat Camelia Mihalcea. Managerul EURES pentru Romania a precizat ca, desi par greu accesibile, aceste locuri de munca nu sunt atat de complicat de obtinut. "Avem cetateni care pleaca si care vor mai pleca. Sunt doctori, specialisti in IT, ingineri inalt calificati, inclusiv pentru domeniul petrolier. Tarile scandinave s-au reprofilat, nu mai solicita cunostinte obligatorii de suedeza, norvegiana sau daneza, ci doar de engleza sau germana", a completat Camelia Mihalcea.
Somaj de 20% in Spania
In ceea ce priveste celelalte state din Europa, perspectivele de angajare ale vecinilor nostri nu sunt foarte diferite fata de cele ale angajatorilor din Romania. Firmele din Republica Ceha, Ungaria sau Polonia anunta cele mai slabe planuri de angajare pana in prezent. O situatie dificila se intalneste si in Spania, unde somajul in 2009 a ajuns aproape de pragul de 20%.
Este cunoscut faptul ca un numar foarte mare de cetateni romani lucreaza sau au muncit in Spania in constructii, dar si in activitati sezoniere sau de menaj. Pentru cei care se gandesc sa se intoarca acasa in 2010, este bine de stiut ca, pentru al doilea trimestru consecutiv, romanii care se afla in cautarea unui loc de munca in tara se vor confrunta cu un climat defavorabil.
In vreme ce 15% din angajatori se asteapta sa creasca volumul angajarilor in primul trimestru din 2010, 26% din acestia anticipeaza noi concedieri, iar 58% nici o schimbare.
Integral in Romania Libera
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani