SUA castiga disputa cu China privind piata DVD
Data publicarii: 22-12-2009 | InternationalChina 'regreta' faptul ca Organizatia Mondiale a Comertului (OMC) a respins recursul sau la decizia din luna august prin care se solicita Chinei sa liberalizeze distribuirea de filme, muzica si carti din SUA, transmite AFP.
Astfel Statele Unite au castiga disputa comerciala cu China asupra restrictiilor privind vanzarea in statul asiatic a CD-urilor, DVD-urilor, cartilor si programelor de calculator americane. SUA au considerat ca decizia OMC reprezinta 'o mare victorie'.
OMC a considerat ca Beijingul incalca regulile comertului deoarece a decis ca bunurile americane sa fie vandute doar prin intermediul companiilor de stat din China.
Decizia OMC vine ca o victorie a administratiei americane, presata sa fie dura in legatura cu regulile comerciale in relatia cu China, congresmenii democrati sustinand ca restrictiile impuse de China produselor americane au dus la majorarea deficitului SUA si la pierderea locurilor de munca.
Dupa mai multi ani de ragaz pentru a se pune in conformitate cu regulile OMC, China, care a aderat la aceasta organizatie in 2001, a fost reclamata de mai multe ori. Ea a fost condamnata in iulie 2008, pentru prima oara de la adeziunea la OMC, cu privire la regimul de import al pieselor auto, considerat discriminatoriu pentru Statele Unite, UE si Canada. De asemenea, in ianuarie a fost condamnata pentru regimul de protejare a proprietatii intelectuale, ca urmare a unei reclamatii facute de Statele Unite.
Disputele comerciale intre Bruxelles si Beijing s-au inmultit de cand deficitul comercial al UE cu China s-a majorat. Bruxelles a impus o serie de tarife anti-dumping pentru importurile chineze, de la incaltaminte pana la produsele din otel.
'China a indeplinit cu constinciozitate obligatiile sale, conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului privind accesul la piata editoriala, de cand a aderat la OMC', se arata intr-o declaratie a Ministerului Comertului din China.
AGERPRES
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice