Avalansa ieftinirilor locuintelor nu se va opri nici in 2010
Data publicarii: 22-12-2009 | ImobiliareAnul 2009 a reprezentat un an dificil pentru agentiile imobiliare, dezvoltatorii din domeniu, proprietarii de apartamente vechi, dar nu si pentru cumparatori, deoarece scaderile semnificative de preturi mult asteptate de ei au inceput sa apara. Cu toate ca vorbim de ajustari de preturi de 33% la nivel national si 45% in Bucuresti pe parcursul unui an, totusi valorile locuintelor nu s-au asezat pe paliere normale ceea ce se traduce printr-o noua avalansa de reduceri in 2010.
Prudenta bancilor obliga proprietarii sa lase din pret
Piata imobiliara din 2009 a fost una inghetata in care s-au redus valorile locuintelor. "Preturile locuintelor in octombrie 2009 fata de aceeasi luna din 2008 au scazut la nivel national cu 33%. Iar in cazul Bucurestiului cu 45%", a declarat directorul imobiliare.ro, Adrian Erimescu.
In continuare acesta se asteapta ca preturile sa se ajusteze
"Exista doua variabile care influenteaza cursul tranzactiile imobiliare : prima este cresterea posibilitatii de finantare, iar a doua scaderea preturilor. In cazul primei variante nu tragem mari sperante, deoarece nu exista niciun semnal ca s-ar schimba ceva. Acum, bancile joaca foarte sigur. Daca in trecut era o euforie pentru credite, acum acestea sunt foarte prudente. Modificarea finantarii tine de mecanisme precum, banci, banci-mama, BNR, Guvern pe cand ajustarea preturilor tine doar de proprietar. Deci a doua solutie ramane singura optiune si anume ajustarea preturilor. Astfel o sa urmeze o noua transa de scaderi de preturi", a explicat Adrian Erimescu.
Schimbarea pietei aduce agentii noi
2009 a fost un an greu pentru agentiile imobiliare pentru ca nu au vandut, astfel unele dintre ele s-au inchis.
"Anul acesta am avut o piata de criza, in prima parte a anului nu s-a vandut deloc. Agentiile au ajuns sa aiba luni intregi in care nu au tranzactionat. De-abia acum s-a ajuns sa vedem cateva tranzactii. Agentiile s-au bazat mai mult pe inchirieri. Din baza noastra de date din 2008, 40% din agentii s-au inchis si acest fenomen va continua", a mai spus directorul imobiliare.ro.
In acelasi timp oficialul imobiliare.ro a declarat pentru Curierul National ca "in ultima luna au inceput sa apara agentii imobiliare noi. Asteptam acest fenomen deoarece piata imobiliara din 2009 este una total diferita fata de cea din 2007. Vor fi oameni diferiti. Asadar pe aceasta piata vor fi agentiile din 2007 si agentiile viitorului, care vor tranzactiona pe o piata normala. In cadrul acestor noi companii vor veni oameni care au foarte multa experienta pe pietele externe si pregatesc terenul pentru o piata normala nu una ferbinte precum era cea din 2007".
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice