Firma-mama AFI, sub spectrul falimentului
Data publicarii: 17-12-2009 | AfaceriMiliardarul israelian Lev Leviev face in prezent eforturi pentru a salva de la faliment grupul Africa-Israel Investments, grav afectat de colapsul pietei imobiliare americane. Compania trebuie sa restructureze datorii de doua miliarde de dolari, iar Leviev incearca acum sa ajunga la o intelegere cu creditorii pentru a evita falimentul. Africa-Israel este dezvoltatorul AFI Palace Cotroceni din Bucuresti.
Reprezentantul din Romania al AFI Europe spune ca indiferent ce intorsura vor lua lucrurile in cazul companiei-mama, AFI Palace Cotroceni si celelalte proiecte romanesti ale AFI Europe nu vor fi afectate, deoarece au fost finantate exclusiv din credite bancare contractate in numele subsidiarei, ne-a declarat Reuven Havar, Country Manager AFI Europe. "Dificultatile financiare ale Africa-Israel Investments, compania-mama a firmei AFI Europe, proprietarul celui mai mare centru comercial din Bucuresti, nu au nicio relevanta asupra treburilor noastre", a precizat Havar.
"Banca finantatoare a proiectului AFI Cotroceni a instituit ipoteci, deci nimeni nu se poate atinge de acest proiect fara voia bancii. La fel si terenurile. Avem doua terenuri a caror achizitie am realizat-o cu credite de la banci romanesti", explica reprezentantul AFI Europe. "Va asigur ca in doua-trei saptamani firma-mama va ajunge la o intelegere cu creditorii. Acestia sunt constienti ca lichidarea unui business imobiliar in scopul recuperarii datoriilor in zilele noastre se poate face la cel mai mic pret. Credeti ca este cineva interesat sa cumpere activele Africa- Israel Investments? Nimeni din aceasta ecuatie nu vrea falimentul companiei", adauga Havar.
Compania Africa-Israel Investments este prezenta pe piata imobiliara romaneasca din 2006 prin subsidiara sa AFI Europe. Problemele la nivelul grupului ar putea obliga compania sa incerce sa vanda anumite terenuri sau proiecte, inclusiv AFI Palace din Bucuresti, desi, la deschiderea centrului comercial, Reuven Havar, Country Manager AFI Europe, spunea ca proiectul nu este de vanzare. Country Managerul AFI Europe sustine ca afacerile romanesti ale grupului nu vor avea de suferit.
In afara de proiectul in cauza, AFI Europe are imobilizate aproximativ 200 de milioane de euro in terenurile pe care le-a cumparat din 2006 incoace pentru proiecte de centre comerciale de tip shopping mall, retail park, dar si proiecte rezidentiale. In Bucuresti, in afara de AFI Palace Cotroceni, compania mai detine 16 hectare de teren in zona Laromet din Bucuresti, unde planuieste sa construiasca un mall de vreo 20.000 mp GLA si alte cateva zeci de hectare in judetele Ilfov, Prahova, Arad etc.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des