Pretul, factor determinant in alegerea unei locuinte
Data publicarii: 16-12-2009 | ImobiliareRomanii sunt interesati sa cumpere apartamente vechi, de doua camere, in proportie de 44,5%, conform unui studiu al portalului imobiliare.ro, realizat in luna noiembrie. Din totalul celor peste 2,827 milioane de oferte de proprietati rezidentiale, la nivel national, in perioada analizata, 71% reprezinta apartamente, 18,6% case si vile, respectiv 10,4% terenuri, reflectand interesul romanilor pentru fiecare din aceste categorii imobiliare.
Criza generala care a marcat domeniul imobiliar in 2009 a afectat in primul rand terenurile, care se confrunta cu un deficit de cerere remarcabil. Potrivit analistilor imobiliari, dat fiind contextul actual, este putin probabil ca in 2010 sa asistam la o relansare a tranzactiilor cu terenuri.
Apartamentele vechi insumeaza 94,3% din totalul cautarilor care au vizat exclusiv apartamentele, iar cele noi doar 5,7%, rezultand un interes crescut al romanilor pentru prima categorie.
Explicatia este simpla. Factorul pret este determinant, interesul net in favoarea apartamentelor vechi fiind, de altfel, in concordanta cu puterea de cumparare a celor care isi cauta o locuinta. Indicele imobiliare.ro arata ca in a 50-a saptamana a anului pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila solicitat pentru apartamentele vechi era de 1.194 de euro, fata de 1.381 de euro, in cazul apartamentelor noi.
Apartamentele vechi cu doua camere, care insumeaza 44,5% din cautarile pe apartamentele vechi, se detaseaza. Ele sunt urmate de cele cu trei camere cu 31,1% din cautari, apartamentele cu patru camere cu 14,5%, ultimul loc fiind ocupat de garsoniere cu 9,9% din cautari.
In ceea ce priveste intervalele de pret, pe primul loc se situeaza cautarile care corespund unui interval intre 40.000-60.000 de euro, urmate de intervalul 60.000-80.000 de euro. Apartamentele cu preturi situate intre 100.000 si 150.000 de euro insumeaza 5% din cautari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice