Raiffeisen estimeaza ca leul s-ar putea aprecia odata cu stabilizarea situatiei politice
Data publicarii: 16-12-2009 | Finante-BanciAnalistii Raiffeisen Bank estimeaza ca nu exista vreun motiv pentru ca leul sa continue sa se deprecieze, iar odata cu stabilizarea situatiei politice ar putea sa se intareasca, astfel incat in decembrie 2010 un euro sa fie tranzactionat cu 4,15 lei, potrivit unui raport al bancii.
Raiffeisen reaminteste ca leul s-a mentinut stabilit, chiar daca mediul politic agitat a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Analistii bancii se asteapta ca in martie cursul de schimb sa fie de 4,30 lei/euro, urmand apoi aprecieri usoare trimestriale, pana la 4,25 lei/euro in iunie si 4,20 lei/euro in septembrie.
"Estimarea noastra actuala privind evolutia cursului de schimb ia in calcul ca incertitudinea politica s-ar putea mentine pana la finalul acestui an, cand un nou guvern ar urma sa fie stabilit. Daca noul guvern va fi stabilit mai rapid, leul s-ar putea intari mai mult decat proiectiile noastre. Daca PD-L esueaza in trecerea prin Parlament a unui nou guvern, atunci leul ar putea sa se deprecieze pe termen scurt", sustine analistii bancii.
Pe 11 decembrie, ING anunta ca se asteapta la un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, iar aprecierea monedei nationale ar urma sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului viitor.
Mentinere a dobanzii cheie la sedinta BNR din 5 ianuarie
Analistii bancii austriece mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda cheie la nivelul actual in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 5 ianuarie.
"In scenariul nostru de baza, ne asteptam ca BNR sa mentina neschimbata rata de politica monetara in cadrul reuniunii de la inceputul lui ianuarie 2010. Cel mai probabil, presiunea asupra inflatiei provenind de la accize si incertitudinea politica vor fi factorii cheie pentru mentinerea dobanzii", au explicat analistii Raiffeisen.
Acestia nu exclud, insa, ca sansele unei diminuari a ratei de politica monetara sa creasca in contextul in care situatia politica s-ar normaliza rapid, iar un guvern ar fi stabilit repede.
In noiembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman