Raiffeisen estimeaza ca leul s-ar putea aprecia odata cu stabilizarea situatiei politice
Data publicarii: 16-12-2009 | Finante-BanciAnalistii Raiffeisen Bank estimeaza ca nu exista vreun motiv pentru ca leul sa continue sa se deprecieze, iar odata cu stabilizarea situatiei politice ar putea sa se intareasca, astfel incat in decembrie 2010 un euro sa fie tranzactionat cu 4,15 lei, potrivit unui raport al bancii.
Raiffeisen reaminteste ca leul s-a mentinut stabilit, chiar daca mediul politic agitat a crescut aversiunea la risc a investitorilor. Analistii bancii se asteapta ca in martie cursul de schimb sa fie de 4,30 lei/euro, urmand apoi aprecieri usoare trimestriale, pana la 4,25 lei/euro in iunie si 4,20 lei/euro in septembrie.
"Estimarea noastra actuala privind evolutia cursului de schimb ia in calcul ca incertitudinea politica s-ar putea mentine pana la finalul acestui an, cand un nou guvern ar urma sa fie stabilit. Daca noul guvern va fi stabilit mai rapid, leul s-ar putea intari mai mult decat proiectiile noastre. Daca PD-L esueaza in trecerea prin Parlament a unui nou guvern, atunci leul ar putea sa se deprecieze pe termen scurt", sustine analistii bancii.
Pe 11 decembrie, ING anunta ca se asteapta la un curs de schimb de 4,40 lei/euro la jumatatea lui 2010, iar aprecierea monedei nationale ar urma sa continue pana la 4,25 lei/euro la finalul anului viitor.
Mentinere a dobanzii cheie la sedinta BNR din 5 ianuarie
Analistii bancii austriece mai estimeaza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea mentine dobanda cheie la nivelul actual in cadrul urmatoarei sedinte de politica monetara din 5 ianuarie.
"In scenariul nostru de baza, ne asteptam ca BNR sa mentina neschimbata rata de politica monetara in cadrul reuniunii de la inceputul lui ianuarie 2010. Cel mai probabil, presiunea asupra inflatiei provenind de la accize si incertitudinea politica vor fi factorii cheie pentru mentinerea dobanzii", au explicat analistii Raiffeisen.
Acestia nu exclud, insa, ca sansele unei diminuari a ratei de politica monetara sa creasca in contextul in care situatia politica s-ar normaliza rapid, iar un guvern ar fi stabilit repede.
In noiembrie, Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 8%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii