Banca centrala austriaca si Oesterreichische Volksbanken dezmint ca banca ar avea probleme
Data publicarii: 16-12-2009 | Finante-BanciBanca centrala a Austriei si Oesterreichische Volksbanken au dezmintit informatiile publicate de cotidianul austriac Die Presse, potrivit carora banca s-ar afla sub supraveghere si ar putea fi nationalizata, potrivit Reuters.
Astfel, banca centrala austriaca a anuntat marti ca Oesterreichische Volksbanken se plaseaza peste cerintele minime de capital in urma unui test de stres riguros si ca nu se afla intr-o situatie comparabila cu a bancii Hypo Group Alpe Adria, care a fost nationalizata.
"Potrivit testelor de stres pe care le-am derulat, banca nu a coborat sub nivelul minim impus de capitalizare nici intr-un scenariu dificil", a spus purtatorul de cuvant al bancii centrale, Oliver Huber. In plus, el a afirmat ca nu exista o lista a bancilor comerciale sub supraveghere speciala.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Oesterreichische Volksbanken a declarat ca nu sunt riscuri de nationalizare si ca relatarile din presa pe aceasta tema sunt lipsite de acuratete.
Die Presse a relatat ca banca centrala si autoritatile de supraveghere austriece au pus grupul sub monitorizare si i-a cerut o noua strategie.
Statul austriac a nationalizat luni banca Hypo Group Alpe Adria pentru a evita un faliment care ar fi subminat increderea in bancile est-europene. Operatiunea a necesitat interventii ale presedintilor Bancii Centrale Europene si Bundesbank.
Ziarul austriac a citat o scrisoare a agentiei care administreaza injectiile de capital ale bancilor austriece, adresata ministrului de finante Josef Proell, potrivit careia banca aflata in pierdere a avut o evolutie "ingrijoratoare". Totodata, agentia ar fi recomandat ca Volksbanken sa-si gaseasca un partener strategic, "care sa actioneze si ca investitor".
Volksbanken, care este prezenta si pe piata din Romania, a inregistrat pierderi de 468 milioane euro in trimestrul al treilea si a anuntat provizioane mari si pentru ultimul trimestru din an.
Grupul va avea nevoie, in 2010, de o majorare de capital de 400 milioane euro de la actionari, printre care se afla cooperativa rurala de banci austriece, DZ Bank din Germania si Raiffeisen Zentralbank din Austria.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice