Mediul de afaceri nu crede in revenirea industriei in 2010
Data publicarii: 15-12-2009 | EconomieIn octombrie, productia industriala s-a contractat cu 0,7%, acesta fiind primul declin din ultimele cinci luni. Si in Romania activitatea din industrie si-a continuat declinul, chiar daca scaderea a fost cea mai mica din UE. Iesirea din recesiune a unor tari vestice nu va avea un impact pozitiv asupra economiei locale, iar previziunile industriasilor raman pesimiste.
Semnele unei iesiri din criza economica pentru industria europeana se lasa inca asteptate. Dupa cinci luni consecutive de crestere cuprinsa intre 0,2 si 1,1 puncte procentuale in intervalul mai-septembrie, in octombrie productia industriala din spatiul comunitar a inceput din nou sa scada. Declinul a fost de 0,7 puncte procentuale la nivelul celor 27 de economii europene. Industria da din nou semne de recesiune si in cele 16 state care folosesc moneda europeana. In zona euro, productia industriala a scazut cu 0,6 puncte procentuale. In comparatie cu octombrie 2008, se observa o atenuare a declinului in sectorul industrial.
Daca in septembrie, productia industriala scadea cu 12,1%, in octombrie scaderea a fost de 10,2% in UE27 si de 11,1% in zona euro. Romania a avut cea mai mica scadere anuala a productiei industriale in luna octombrie, potrivit datelor Eurostat, de 1,4 puncte procentuale. Perspectivele sunt in continuare pesimiste. Pentru economia locala, elementele care sa anunte macar o temperare a declinului economic sunt inca foarte indepartate, este de parere Ioan Cezar Coraci, presedintele Uniunii Generale a Industriasilor din Romania - UGIR 1903.
"Contractia Produsului Intern Brut de 7% ascunde un declin semnificativ al industriei. Mediul de afaceri ramane pesimist in ceea ce priveste evolutiile viitoare. Nu se poate vorbi despre o revenire economica in 2010. Anul viitor nu va aduce o aplatizare a pantei de scadere", a declarat pentru "Financiarul" presedintele UGIR 1903.
Semne negative dinspre Vest
Nici iesirea din recesiune a celei mai mari economii europene, cea a Germaniei, nu este de natura sa atenueze declinul. "Reluarea cresterii in unele tari vestice nu este sustenabila. Se datoreaza mai mult unor factori conjuncturali decat unei iesiri din recesiune de lunga durata. Doar dupa aproximativ sase luni de consolidare a economiilor vestice putem vorbi despre o reluare a activitatii economice si in Romania", a mai explicat Coraci. Acesta a precizat ca economia locala va atinge varful crizei in urmatoarele doua-trei luni.
Bunurile de folosinta indelungata, cele mai afectate de recesiune
Doar doua economii europene au inregistrat o evolutie pozitiva a industriei in octombrie, raportat la acelasi interval al anului trecut. Polonia a raportat un avans de 1,1 puncte procentuale, iar Irlanda de 2 puncte procentuale. Pe de alta parte, in 11 state membre industria este departe de nivelul la care era in 2008, iar declinul a fost de doua cifre. Cresterile modeste de 0,5% in Italia sau de 0,6% in Olanda din octombrie raportat la luna anterioara nu au reusit decat sa atenueze declinul. Fata de anul trecut, productia din industrie a scazut cu 11,8% in Italia sau cu 6,1% in Olanda. Cele mai mari scaderi in acest sector au fost in Letonia, unde productia s-a contractat cu 20,9% si in Finlanda, unde scaderea a fost de 19,1%.
In Romania, datele centralizate de Institutul National de Statistica (INS) arata o scadere anuala a productiei din industrie cu 2,7%, in serie bruta, neajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate. Declinul a fost determinat de activitatea diminuata in industria extractiva, care a condus la o productie mai mica cu 12,9%, si de cea din industria prelucratoare, unde scaderea a fost de 3,3%.
In Romania, evolutia activitatii pe principalele grupe industriale este in linie cu cea de la nivel european, dar declinul a fost mai accentuat. Industria bunurilor de folosinta indelungata a avut cel mai mult de suferit din cauza crizei economice. Productia a scazut cu 17,4% in Romania, cu 5 puncte procentuale fata de media europeana. La nivelul statelor membre, industria bunurilor de folosinta indelungata a inregistrat o scadere anuala de 12,4% in luna octombrie. Insa motorul scaderii activitatii industriale pentru economia europeana a fost declinul de 15,2% din industria bunurilor de capital, potrivit Eurostat. Evolutia a fost contrara celei de pe plan local. In Romania, tocmai acest sector a fost cel care a avut cel mai mare avans, de 3 puncte procentuale. In ceea ce priveste bunurile de uz curent, industria autohtona a avut un declin de 8 puncte procentuale, de aproape trei ori peste media europeana de 2,9%.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani