Romanii nu stiu sa isi dramuiasca banii

Data publicarii: 14-12-2009 | Finante-Banci

Lipsa de informatii cu privire la concepte si notiuni economice primare este o problema cu care se confrunta companiile, dar si persoanele fizice la nivelul Uniunii Europene,  si se reflecta si la nivel national. Pentru a raspunde la aceasta problema, programul "Bugetul familiei" este un program non-profit ce are ca scop realizarea educatiei financiare la nivelul persoanelor adulte din Romania.

Carente in educatia economica

Studiile realizate in alte state de catre diferite institutii europene arata ca informatia cu privire la informatiile economice este precara, explica Razvan Resmerita, directorul Centrului European al Consumatorilor (CEC). Astfel, conform unui studiu realizat in Ungaria, consumatorii isi supraestimau cunostintele economice, iar aproximativ 70% dintre respondenti nu cunosteau termenul de inflatie.

Transparenta si cresterea protectiei consumatorului

Problemele generate de lipsa de cunostinte ale membrilor comunitatii europene au dus la elaborarea unei directive europene privind creditul de consum. Rolul acesteia este de a creste transparenta la nivelul pietei pentru a sprijini protectia consumatorului, iar pe de alta parte de a conduce la o standardizare a pietelor, iar pe termen lung o deschidere a pietei creditelor la nivel international, care sa permita consumatorului dintr-o tara sa achizitioneze un credit intr-un alt stat. Termenul limita pentru implementarea acestei directive este iunie 2010, in prezent fiind  in pregatire, urmand ca la inceputul anului urmator sa existe o propunere legislativa care sa fie supusa consultarilor.

Prin introducerea noii legislatii se va reglementa continutul contractelor de finantare, iar persoanele care doresc sa foloseasca un astfel de instrument vor primi, pe langa contractul standard, si un formular cu informatii de stricta necesitate privind derularea contractului si conditiile prevazute.

Totodata, prin noua directiva europeana, orice cetatean va avea la dispozitie un termen de 14 zile pentru a se retrage din contract, putand rezilia contractul si achita numai dobanda aferenta zilelor care au trecut de la semnarea contractului. Consumatorul va avea, de asemenea, dreptul de a realiza plati anticipate partial, iar comisionul este si el standardizat, la 1% pentru o perioada mai mare de un an de zile a creditului si 0,5% pentru o perioada mai mica de un an.

Initiativa pentru informarea consumatorului roman

Proiectul "Bugetul Familiei" are in vedere educatia consumatorului pentru a lua decizii adecvate. Conform directorului CEC, acesta a fost initiat in 2008, fiind derulat de catre Asociatia Protectiei Consumatorului, in parteneriat cu Centrul European al Consumatorului Romania, Provident Financial Romania si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), aflat sub patronajul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

O componenta a programului este site-ul bugetulfamiliei.ro, care permite utilizatorului sa organizeze propriul buget, inclusiv proiectarea acestuia pe termen lung.
Totodata, pentru a sprijini obiectivul de diseminare a informatiilor pe termen mediu si lung se vor organiza dezbateri, urmand ca initiativa sa includa mai multi reprezentanti ai societatii civile sub forma unei retele de Organizatii Non-guvernamentale.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: