Companiile romanesti si-au facut bugete provizorii pentru 2010, pe fondul crizei politice

Data publicarii: 14-12-2009 | Afaceri

Bugetele firmelor pentru 2010 au fost stabilite la nivelul acestui an sau cu cateva procente mai mari. Oamenii de afaceri spun ca acestea sunt estimative din cauza riscurilor din economie si a absentei Bugetului de stat. In aceste conditii, bugetele vor fi refacute periodic, pentru a fi adaptate la conditiile economiei. In unele sectoare economice, firmele asteapta intrarea in vigoare a taxelor de anul viitor pentru a-si calcula cheltuielile.

Realizarea bugetelor firmelor pentru anul viitor este o adevarata provocare pentru oamenii de afaceri, intrucat sunt o multime de necunoscute pe care trebuie sa le ia in calcul. Reprezentantii mediului de afaceri spun ca marile companii si-au stabilit deja veniturile si cheltuielile pe 2010, in timp ce doar firmele mai mici isi permit sa mai astepte. Unul din principalele riscuri luate in calcul la conceperea bugetelor este faptul ca nu exista predictibilitate in privinta masurilor economice luate de guvernanti, avand in vedere instabilitatea de pe scena politica.

Din acest motiv, increderea in economia Romaniei este destul de mica. Oamenii de afaceri sunt ingrijorati de faptul ca nu a fost inca discutat Bugetul de stat pentru 2010, astfel incat nu stiu precis ce costuri sa ia in calcul. Din acest motiv, sunt unele sectoare economice unde bugetele nu au fost inca fixate, deoarece nu se cunoaste nivelul taxelor introduse de la inceputul anului viitor.

Evolutia cursului de schimb este, de asemenea, o necunoscuta, in fata careia firmele au fost nevoite sa-si ia masuri de precautie, prin realizarea bugetelor luand in calcul cel putin doua cursuri. Politica de investitii este extrem de precauta anul viitor, iar oamenii de afaceri au redus la maximum personalul, costurile de marketing, de reclama si au inghetat salariile. In aceste conditii bugetele pentru 2010 au fost fixate, in majoritatea cazurilor, plecand de la cifrele de afaceri inregistrate in acest an, cu posibile usoare cresteri, deoarece mediul de afaceri considera ca in 2009 s-a atins limita de jos a prabusirii economice.

Principalele probleme

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), spune ca, in principiu, firmele sunt conservatoare si merg pe o varianta pesimista la stabilirea bugetelor. Exceptie fac firmele aflate in situatia fericita in care au contracte deja incheiate pentru anul 2010 si au siguranta ca vor trece de criza economica. "In constructii, de exemplu, nu exista siguranta, deoarece mediul privat este conservator si nu face investitii, mediul public doar spune, dar nu face investitii, iar atunci cand face nu le plateste", ne-a declarat Cristian Parvan. Secretarul general AOAR este de parere ca oamenii de afaceri trebuie sa-si propuna ca anul viitor sa fie mai buni decat in 2009, deoarece sunt nevoiti sa castige bani chiar in lipsa deciziilor guvernamentale.

"Principale riscuri luate in calcul sunt legate, in primul rand, de increderea generata de actiunea guvernamentala. Asa cum agentiile de rating sunt extrem de atente la deciziile oficiale, asa este si mediul de afaceri. Este o mare necunoscuta care poate avea mari influente in toate domeniile de activitate. A doua necunoscuta este cursul de schimb. A treia este nivelul preturilor, inflatia  si controlul costurilor. In final, o alta necunoscuta este capacitatea firmelor de a rezista, de a avea un plus financiar care sa le permita sa continue activitatea in lipsa creditarii. In situatii normale, creditul iti permite sa treci peste o perioada incerta, dar la noi creditarea este inghetata si atunci trebuie sa fii foarte atent cum iti conduci afacerea ca sa nu fie afectat fluxul de lichiditati", a afirmat Cristian Parvan.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: