Retailerii de electrocasnice au credite toxice
Data publicarii: 14-12-2009 | AfaceriAdministratorii de magazine cu produse de folosinta indelungata pun gaj marfurile pentru a obtine imprumuturi. Arhiva de Garantii Reale Mobiliare e plina de anunturi prin care institutiile de credit arata ca marii retaileri pun electrocasnicele drept gaj pentru finantarile lor.
Situatia creata la Flamingo saptamana trecuta, cand ING Bank a inceput executarea silita a garantiilor inainte ca retailerul sa se protejeze prin intrarea in insolventa, scoate la lumina o practica nu tocmai corecta a retailerilor - nu doar Flamingo, ci si majoritatea celorlalti.
Cum procedeaza debitorii
Pe scurt, "stocul de marfuri apartinand unor terti" si "incasarile prezente si viitoare" ale magazinelor apar drept garantii pentru imprumuturile luate de marile lanturi de magazine. O simpla cautare pe site-ul Arhivei de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) arata ca atat Flamingo, cat si Altex, Media Galaxy, Domo, sau Flanco apeleaza de mai multi ani la acest mecanism de finantare.
De partea cealalta, in calitate de creditori, se regasesc banci dintre cele mai cunoscute, dar si unele institutii de credit mai mici. Iar finantarile astfel obtinute sunt de ordinul milioanelor sau, in unele cazuri, al zecilor de milioane de euro. Inscrierile efectuate prin intermediul unor notari sau al unor cabinete de avocatura in AEGRM mai arata ca, in foarte multe dintre cazuri, retailerii formeaza grupuri de debitori, adica se asociaza si pun "la comun" stocurile de marfa pentru a obtine astfel de imprumuturi.
La intrebarea daca respectivele stocuri de produse (frigidere, masini de spalat, calculatoare, diverse electronice si electrocasnice) apartineau debitorului, in momentul imprumutului, sau erau doar in custodia acestuia, spre vanzare, nu au fost in masura sa ne raspunda nici retailerii, nici reprezentantii bancilor. Dar in inscrierile din AEGRM scrie negru pe alb: "bunuri apartinand tertilor".
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani