Retailerii de electrocasnice au credite toxice

Data publicarii: 14-12-2009 | Afaceri

Administratorii de magazine cu produse de folosinta indelungata pun gaj marfurile pentru a obtine imprumuturi. Arhiva de Garantii Reale Mobiliare e plina de anunturi prin care institutiile de credit arata ca marii retaileri pun electrocasnicele drept gaj pentru finantarile lor.

Situatia creata la Flamingo saptamana trecuta, cand ING Bank a inceput executarea silita a garantiilor inainte ca retailerul sa se protejeze prin intrarea in insolventa, scoate la lumina o practica nu tocmai corecta a retailerilor - nu doar Flamingo, ci si majoritatea celorlalti.

Cum procedeaza debitorii

Pe scurt, "stocul de marfuri apartinand unor terti" si "incasarile prezente si viitoare" ale magazinelor apar drept garantii pentru imprumuturile luate de marile lanturi de magazine. O simpla cautare pe site-ul Arhivei de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) arata ca atat Flamingo, cat si Altex, Media Galaxy, Domo, sau Flanco apeleaza de mai multi ani la acest mecanism de finantare.

De partea cealalta, in calitate de creditori, se regasesc banci dintre cele mai cunoscute, dar si unele institutii de credit mai mici. Iar finantarile astfel obtinute sunt de ordinul milioanelor sau, in unele cazuri, al zecilor de milioane de euro. Inscrierile efectuate prin intermediul unor notari sau al unor cabinete de avocatura in AEGRM mai arata ca, in foarte multe dintre cazuri, retailerii formeaza grupuri de debitori, adica se asociaza si pun "la comun" stocurile de marfa pentru a obtine astfel de imprumuturi.

La intrebarea daca respectivele stocuri de produse (frigidere, masini de spalat, calculatoare, diverse electronice si electrocasnice) apartineau debitorului, in momentul imprumutului, sau erau doar in custodia acestuia, spre vanzare, nu au fost in masura sa ne raspunda nici retailerii, nici reprezentantii bancilor. Dar in inscrierile din AEGRM scrie negru pe alb: "bunuri apartinand tertilor".

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: