Angajatorii, dezamagiti de cunostintele IT ale angajatilor
Data publicarii: 14-12-2009 | HR/CariereMai mult de jumatate dintre angajatorii europeni (58%) cred ca tinerii absolventi nu detin suficiente cunostinte IT si spun ca sectorul educational nu face destul pentru a-i pregati pe viitori angajati pentru conditiile si cerintele actuale de la locul de munca, potrivit unui raport al Scolii de Afaceri INSEAD.
Un raport similar realizat pe piata locala de ECDL Romania, operatorul national al licentei ECDL (European Computer Driving Licence) pe piata locala, arata ca mai mult de jumatate dintre elevii claselor a XII-a ar trebui sa isi imbunatateasca abilitatile de utilizare a computerului, acestia obtinand un punctaj care ii incadreaza la nivelul de utilizator incepator sau utilizator mediu.
Potrivit raportului, mai mult de 50% dintre liceenii implicati nu se incadreaza in nivelul de cunostinte minim aferent standardului european de utilizare a computerului, iar aproximativ o treime dintre participanti au cel putin un modul la care se incadreaza in cel mai scazut nivel de competenta. Diminuarea interesului si investitiei in educatie si a trainingului pentru dobandirea de competente IT ar putea intarzia capacitatea Romaniei de a depasi diferenta care o desparte de nivelul celorlalte tari mai dezvoltate din Europa si poate crea noi dezechilibre in ceea ce priveste competitivitatea companiilor romanesti, se arata in raportul mentionat.
Specialistii ECDL spun ca invatarea noilor tehnologii este prioritara intr-o societate in continua schimbare, iar dobandirea competentelor in IT de catre tineri este o conditie obligatorie pentru a fi capabili sa faca fata cerintelor tot mai ridicate in competitia de pe piata muncii, care, in ultima perioada, a devenit din ce in ce mai instabila. Dovedirea competentelor si increderea in propriile abilitati nu pot fi asigurate decat prin obtinerea unei certificari la standarde internationale. Studiul ECDL a fost realizat in peste 70 de licee din Bucuresti cu un numar de peste 11.000 de elevi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice