Produsele de lux nu vor mai fi accizate din 2010: Bijuteriile din aur se ieftinesc

Data publicarii: 14-12-2009 | Lifestyle

Eliminarea accizelor la produsele de lux s-a facut de teama Comisiei Europene, care a anuntat ca ar putea declansa procedura de infringement impotriva Romaniei pentru aplicarea de accize stabilite in cote procentuale.

Peste doua saptamani, mai precis de la 1 ianuarie, romanii isi vor putea cumpara produse de lux fara plata accizelor. Sunt eliminate din sfera de aplicare a accizelor produsele de lux precum confectiile din blanuri naturale, articolele din cristal, bijuteriile din aur si platina, parfumurile, armele, inclusiv cele de vanatoare, dar nu si cele de uz militar. In aceeasi categorie intra iahturile si alte nave si ambarcatiuni de agrement, cu sau fara motor, motoarele de peste 25 CP destinate iahturilor si altor nave sau ambarcatiuni pentru agrement. "De la 1 ianuarie 2010, odata cu aplicarea acestei masuri, cumparatorii vor plati cu 15-18% mai putin pentru bijuteriile din aur si platina", a declarat Mihail Pacioianu, presedintele executiv al Federatiei Metalelor si Pietrelor Pretioase si Semipretioase din Romania - Diamond Gold.

Potrivit Codului fiscal, accizele sunt stabilite in cote procentuale pentru o serie de produse considerate de lux, respectiv confectii din blanuri naturale (cu exceptia celor de iepure, oaie, capra), pentru care in prezent acciza este de 45%, articole din cristal (acciza de 15%), bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor (10%), parfumuri (35%, cu exceptia apei de parfum pentru care in prezent acciza este de 25%), apa de toaleta (15%), apa de colonie (10%), arme si arme de vanatoare, altele decat cele de uz militar (100%).

Prin modificarea Codului fiscal, din 2010, aceste accize stabilite in cote procentuale vor fi eliminate. "Iahturile care se vand in Romania se vor ieftini in medie cu 7-9%", spune Remus Cristy Baisan, director excutiv la compania de iahturi Black Sea Magic.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: