Comision de rambursare anticipata a creditului de maxim 1%, de la 1 ianuarie

Data publicarii: 14-12-2009 | Finante-Banci

Comisionul de rambursare anticipata pentru imprumuturile cuprinse intre 200 si 75.000 de euro va fi de maxim 1% din valoarea sumei rambursate inainte de termen, incepand cu 1 ianuarie 2010, a anuntat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, la un seminar financiar-bancar.

Masura, introdusa prin noi reglementari ale Bancii Nationale, este menita sa stimuleze clientii bancilor pentru eventuale rambursari anticipate, putand fi astfel evitate intarzierile la plata sau intrarea in incapacitate de plata, in cazul in care banii din credit nu au fost cheltuiti. Prevederea adoptata si de BNR pune in practica o directiva adoptata la nivel european (2008/48/CE).

In prezent, bancile cer clientilor comisioane de rambursare anticipata la credite de pana la 3-4% sau chiar mai mult. Consiliul Concurentei (CC) a aratat, intr-un raport publicat recent, ca acest comision limiteaza mobilitatea unui client de la o banca la alta. Raportul "Piata unica, piata nationala: Politica de concurenta in sectoare-cheie", elaborat de CC in urma analizei cazurilor pe care le-a investigat de-a lungul timpului, arata ca in conditiile in care dobanda este variabila, si banca poate majora dobanda in functie de fluctuatiile pietei si nu preia riscul aferent unei dobanzi fixe, comisionul de rambursare anticipata nu are justificare.

In Uniunea Europeana, bancile practica un comision de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda fixa, pentru ca ele se expun riscului ca un client sa se refinanteze la alta banca atunci cand dobanda scade, in Romania, insa, acest comision impiedica trecerea de la o banca la alta. Cu toate ca sfera de aplicare a prevederilor directivei europene este relativ restransa, respectiv creditele de consum oferite populatiei, din care se exclud anumite categorii, cum ar fi contracte de credit garantate cu ipoteca asupra unui bun imobil sau garantii similare, contracte de credit pentru dobandirea/ pastrarea proprietatii unui imobil (teren sau cladire), contracte de credit a caror valoare este mai mica de 200 de euro sau mai mare de 75.000 de euro, Consiliul Concurentei considera ca aceasta reglementare s-ar putea aplica unei categorii mai largi de credite.

Raportul institutiei mai arata ca mai multe comisioane au fost introduse din dorinta de a obtine noi surse de venit: comisioane pentru plata facturilor la ghiseul bancii, comisioane pentru depunerea de numerar in propriul cont al clientului, comisioane pentru retragerea de numerar de la casierie, comisioane pentru incasari, nu doar pentru plati, ceea ce inseamna ca virarea de bani in contul unui client al acestor banci presupune retinerea unor comisioane, comisioane pentru conturile curente inactive/ dormante, diverse comisioane caracteristice produselor de creditare.

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: