Inflatia anuala s-a accentuat in noiembrie la 4,65%, peste asteptari
Data publicarii: 11-12-2009 | EconomieRata anuala a inflatiei a urcat in noiembrie la 4,65%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,67% fata de octombrie, peste asteptarile analistilor, in special ca urmare a majorarii preturilor la marfurile nealimentare si la produsele alimentare, arata datele publicate vineri de Statistica.
Analistii se asteptau ca inflatia anuala sa se plaseze in noiembrie in intervalul 4,3-4,5%, iar preturile de consum sa urce in medie cu 0,3-0,5%, in principal pe fondul presiunii din partea preturilor la tutun. Acestia au apreciat ca BNR are sanse sa se incadreze in intervalul tintei de inflatie la finalul acestui an, principalul risc fiind evolutia cursului de schimb.
In octombrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,3%.
Preturile de consum au crescut in noiembrie cu 0,67% fata de cele din octombrie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 1,11%, bunurile alimentare, cu 0,41%, iar tarifele la servicii au urcat, in medie, cu 0,14%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).
De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,58%, marfurile nealimentare de 44,05%, iar serviciile cantaresc 18,37%.
Cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate in a unsprezecea luna a anului la oua (7,46%), tutun si tigari (5,48%), fructe proaspete (2,34%) si alte legume si conserve de legume (1,96%). Combustibilii s-au scumpit in noiembrie cu 1,66%.
In general, in noiembrie, alimentele s-au scumpit usor, dar au existat si exceptii. Astfel, citricele si alte fructe meridionale s-au ieftinit cu 1,78%, cartofii, cu 0,78%, uleiul a costat cu 0,52% mai putin, malaiul, cu 0,1%, iar faina, cu 0,06%.
Pe partea de marfuri nealimentare, in afara de tutun si tigari si de combustibili, s-a mai scumpit semnificativ incaltamintea din piele, cu 0,76%. Preturile la energie electrica, gaze si incalzire centrala au stagnat la nivelul din luna anterioara, potrivit Statisticii. Singurele care s-au ieftinit usor au fost medicamentele, 0,12%.
La servicii, chiriile au scazut usor in noiembrie, cu 0,01%, dar pe intregul an acestea au crescut cu 2,65%. Transportul urban s-a scumpit cu 0,32%, iar alte servicii, cu 0,48%.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul decembrie 2008 - noiembrie 2009 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a coborat in noiembrie la 5,7%, de la 5,9% in octombrie, iar inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a coborat tot la 5,7%, de la 5,9%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) are pentru finalul acestui an o tinta de inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), iar in ultima sa prognoza si-a modificat estimarea privind nivelul inflatiei la finalul lui 2009 la 4,5% de la 4,3% in proiectia anterioara, ca urmare a influentei mai mari a accizelor la tutun si a preturilor administrate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani