Consultantii fiscali fura din activitatea expertilor contabili

Data publicarii: 11-12-2009 | Afaceri

Potrivit modificarilor aduse Codului de Procedura Fiscala prin Legea nr. 52 din 2009, prevederea care obliga toate persoanele juridice sa obtina certificarea declaratiei anuale pe profit, respectiv formularul 101, de catre un consultant fiscal va intra in vigoare din 2010. Astfel, peste 660.000 de firme vor trebui sa apeleze la serviciile consultantilor fiscali. Exceptie de la aceasta regula vor face companiile pentru care este obligatorie auditarea. In aceasta categorie intra societatile de interes public cum ar fi bancile, societatile de leasing, de asigurare, de valori mobiliare, dar si cele care indeplinesc cumulat criterii referitoare la o anumita valoare a activelor, cifrei de afaceri si numarului de angajati.

Sursa de finantare pentru un grup de interese

Presedintele Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR), prof. univ. dr. Marin Toma, ne-a declarat ca aceasta reglementare va mari birocratia si va supune firmele la costuri suplimentare, pe care foarte putine si le pot permite in aceasta perioada.

''In primul rand, este o activitate furata de la titlul de expert contabil. Un grup de interese a gasit de cuviinta sa promulge aceasta lege, in care acesti consultanti fiscali vor fi dirijati de Ministerul Finantelor. Va fi o sursa de finantare pentru acest grup de interese, si o piedica suplimentara in activitatea firmelor. Foarte multe IMM nu-si mai pot permite si aceste costuri suplimentare impuse de Fisc. Pe langa faptul ca au angajati contabili, acum mai trebuie sa angajeze si un consultant fiscal'', a declarat, pentru Curierul National, prof. univ. dr. Marin Toma. Totodata, presedintele CECCAR a subliniat faptul ca ''aceasta lege va produce o paralizie totala in randul mediului de afaceri, si asa grav afectat de criza financiara''. ''Multe firme vor gasi portite pentru a scapa de acest aviz, care le creste costurile, si astfel, coruptia, evaziunea fiscala, cat si birocratia vor creste considerabil. Iar economia romaneasca, de asta mai avea nevoie acum'', a explicat prof. univ. dr. Marin Toma.

ANAF vrea sa reduca erorile din declaratiile fiscale

Potrivit reprezentantilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), scopul principal al acestei reglementari este sa reduca erorile din declaratiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice. In acest mod, sunt evitate depunerea ulterioara a unor declaratii rectificative, dar si eventuale sanctiuni, cum ar fi majorarile de intarziere, amenzile contraventionale, in caz de completare eronata a declaratiei sau de depasire a termenului de declarare. Primul termen de depunere a declaratiilor fiscale anuale pe profit este 15 februarie.

In aceasta prima etapa se incadreaza companiile care isi definitiveaza pana la aceasta data inchiderea exercitiului financiar anterior, organizatiile nonprofit. Insa, majoritatea firmelor depun declaratia anuala de impozit pe profit pana pe 15 aprilie.

Nu iei amenda, dar nici nu poti depune formularul

Codul de Procedura Fiscala prevede sanctiuni numai pentru companiile care nu depun declaratiile, nu insa si pentru lipsa certificarii consultantului fiscal. Totusi, exista riscul ca, la depunere, reprezentantii ANAF sa respinga formularele fara avize. Astfel, ori platesti pentru ca nu ai depus declaratiile, si asta se va intampla de cate ori ti se vor respinge formularele fara aviz, ori, pana la urma te incumeti si angajezi un consultant care sa-ti puna certificarea. Pe de alta parte, reprezentantii Fiscului spun ca, in acest moment, sunt necesare clarificari si proceduri de lucru referitoare la certificarea declaratiilor fiscale, precum si la raspunderea consultantului fata de informatiile contabile pe care le preia atunci cand recalculeaza obligatiile fiscale.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: