Interventiile BNR pe piata valutara urca dobanzile pe interbancar
Data publicarii: 11-12-2009 | Finante-BanciDobanzile din piata monetara au crescut puternic, la 11,50-12% pe an, mult peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 8% pe an. Analistii spun ca aceasta evolutie nu este surprinzatoare, pentru ca reprezinta efectul vanzarilor de valuta pe care Banca Nationala a Romaniei le-a realizat pentru a sustine leul.
"Banca centrala a vandut foarte multa valuta pentru a tine leul pe loc. Cand vinzi valuta, leii devin foarte putini si cresc dobanzile. In momentul de fata, este o cerere in crestere de lei din partea strainilor care isi inchid pozitiile pe leu sau isi deschid pozitii pe euro. Acestia credeau ca alianta PSD-PNL va castiga alegerile si ca, in acest context, acordul cu FMI se va innoi si leul se va aprecia. Insa motivul principal in legatura cu aceasta crestere a dobanzilor tine de interventia BNR", a spus Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank.
Cele doua emisiuni recente de titluri de stat, care au avut ca rezultat intrarea a 2,5 miliarde de lei in conturile Ministerului Finantelor Publice, au contribuit, de asemenea, la cresterea dobanzilor pe piata interbancara, spun analistii. Finantele au vandut, la inceputul acestei saptamani, certificate de trezorerie cu discount, cu maturitate la 12 luni, de 1,297 miliarde de lei. Valoarea anuntata initial era de 1 mld. lei, iar randamentul maxim acceptat a fost de 10% pe an.
BNR a afisat ieri un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight), de 11,41% pe an, in urcare fata de cel din sedinta anterioara, de 9,95% pe an. Pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a crescut la 11,92% pe an, de la nivelul precedent, de 10,45% pe an.
"Cred ca aceasta crestere are doua explicatii. In primul rand, este vorba despre un factor sezonier. Suntem la mijlocul lunii decembrie, iar cererea de lei este mare. Un al doilea motiv se refera la evolutia cursului. Rezultatul alegerilor nu a reusit sa aduca o apreciere pentru leu si a fost nevoie de interventia BNR", a spus dealerul Bancii Comerciale Romane, Narcis Noaghea.
In sedinta anterioara, nivelul mediu al dobanzii la depozitele atrase pentru o zi a fost de 9,95%. In cazul depozitelor overnight plasate, dobanda s-a situat anterior la nivelul de 10,45%. "Cresterea dobanzilor overnight se datoreaza, probabil, interventiilor BNR, care a vandut euro si a scos lei din piata. Practic, interventiile de vanzare de valuta au determinat scaderea volumului de lei din piata. In aceasta perioada nu au fost nici impozite de platit, asa ca singura explicatie ar fi ca BNR a vandut valuta", a spus Melania Hancila, economist-sef la Volksbank.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business