Prima Casa a adus mai putine cereri de credite decat anticipau bancile
Data publicarii: 11-12-2009 | Finante-BanciCererea de credite ipotecare a crescut usor in trimestrul III pe fondul programului Prima Casa, insa sub asteptarile bancilor, care estimeaza pentru ultimul trimestru al acestui an sporirea cererii fata de perioada precedenta, arata un sondaj BNR efectuat in randul bancilor.
Astfel, doar 12% dintre banci au resimtit o crestere a numarului de cereri de imprumuturi, tendinta ce a revenit dupa aproximativ un an in care au avut loc corectii semnificative ale preturilor imobilelor si ale terenurilor, sustin bancherii.
"Principalul catalizator al revenirii se regaseste in demarare programului guvernamental Prima Casa. Posibilii factori care au franat cererea vizeaza incertitudinile de pe piata imobiliara, asteptarile populatiei privind situatia financiara si somajul in urmatoarele 12 luni si restrangerea ofertei de credit prin inasprirea standardelor si a termenilor creditarii", arata sondajul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Cu toate acestea, bancile au relaxat usor standardele de acordare a imprumuturilor in trimestrul al treilea pentru creditele ipotecare, in perioada urmatoare bancherii asteptandu-se la o evolutie similara. In privinta termenilor creditarii, bancile au relaxat unii factori, cum ar fi diferentialul de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna, ponderea maxima a serviciului datoriei lunare in venit si prin cresterea imprumutului ca pondere in valoarea garantiei, arata sondajul.
Bancile continua sa se astepte la ieftinirea imobilelor
Trei sferturi din bancile de pe piata au raportat in trimestrul al treilea o scadere a pretului la imobile, tendinta care va continua si in ultima parte a anului, conform asteptarilor a 65% dintre banci, se mai arata in sondajul BNR.
"Pretul locuintelor isi mentine tendinta descrescatoare pe care s-a inscris in urma cu un an si confirma in mare masura asteptarile anterioare ale bancilor pentru trimestrul al treilea", se mentioneaza in raport.
Bancile au inasprit standardele de acordare a creditelor de consum, pentru care cererea a scazut usor
Standardele de acordare a creditelor de consum s-au inasprit in trimestrul al treilea, bancherii estimand o evolutie similara si in ultimele trei luni din 2009, in timp ce termenii contractelor de credit nu s-au modificat vizibil in perioada iulie-septembrie 2009, mai arata raportul BNR.
"Majoritatea clauzelor au ramas neschimbate, cu exceptia scaderii ponderii maxime a serviciului datoriei lunare si a cresterii diferentialului de dobanda a creditului fata de rata ROBOR la o luna", se arata in sondaj.
In privinta cererii de credite de consum, bancile au observat o scadere in trimestrul III, contrar asteptarilor care indicau o revigorare a acesteia, insa, in cazul creditelor de consum cu ipoteca si a cardurilor de credit, cererea a revenit in teritoriu pozitiv.
Pentru ultimele trei luni din 2009, bancherii prognozeaza o evolutie similara a cererii de astfel de imprumuturi.
Sondajul BNR este efectuat trimestrial pe baza unui chestionar trimis primelor 10 banci din piata ce au acordat aproximativ 80% din creditele companiilor si populatiei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului