Ce preferati ca recompensa: bani sau laude?
Data publicarii: 10-12-2009 | HR/CariereAti reusit sa va incadrati in termenul-limita cu un proiect foarte important la departamentul vanzari si probabil veti primi un bonus substantial. Felicitari! Insa, se pare ca nu toti angajati performanti se multumesc cu recompensele in bani, ci isi doresc in schimb laude din partea sefului si a colegilor de la locul de munca. Cel putin aceasta este concluzia unui nou studiu publicat in revista "Psychological Science".
Potrivit autorilor acestui studiu, multi angajati prefera sa nu fie recompensati cu o remuneratie suplimentara salariului, ci sunt ghidati de valori "intrinseci", care presupun satisfacerea nevoii de auto-stima si apreciere din partea colectivului. De asemenea, ei apreciaza ca este mai just sa primeasca ca prime pentru activitati deosebite zile suplimentare de concediu. Sanford DeVoe, profesor la Facultatea de Management din cadrul Universitatii din Toronto explica rezultatele acestui studiu sustinand ca, de regula, oamenii folosesc banii pentru obtinerea de bunuri materiale, care se epuizeaza si se uita. In schimb, o scrisoare de multumire sau o alocutiune speciala a managerului in fata colectivului este mult mai valoroasa pe termen lung, creste gradul de satisfactie profesionala si pozitiveaza emotional mult mai mult decat o poate face un cos cu cumparaturi.
Profesorul De Voe crede ca aceasta descoperire ar putea schimba sistemul de management corporatist, prin redirectionarea resurselor materiale (reducerea costurilor cu prime si bonusuri speciale) si inlocuirea acestora cu diverse metode de recunoastere profesionala a angajatilor cu merite deosebite. Specialistii in psihologie atrag atentia si asupra aparitiei sentimentului de "inadecvare morala" a celui premiat in bani, care risca sa fie invidiat si izolat de colegii sai. In context, se sustine ca, odata intrat in scena factorul "bani", se creeaza o stare de disconfort relational intre membrii unei colectivitati, care, paradoxal, renunta la performanta si sunt demoralizati mai usor. Productivitatea scade invers proportional cu nivelul de frustrare, ceea ce s-ar traduce prin remarca « sa-l lasam pe X sa faca treaba asta, ca doar a primit prima speciala ». In schimb, expertii au constatat ca recompensa morala este mai usor de acceptat si nu creeaza rivalitate. De altfel, acest studiu confirma teoria ierarhiei nevoilor umane elaborata de psihologul american Abraham Maslow, care a clasificat la nivelul patru nevoia de stima, manifestata atat prin recunoasterea venita din partea altor indivizi (care rezulta in sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cat si prin respectul de sine, ce creeaza sentimentul de incredere, adecvare si competenta.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani