Planorama - locul cu proprietari fara proprietati
Data publicarii: 10-12-2009 | ImobiliareAnuntat cu mare tam-tam in urma cu trei ani, proiectul Planorama pare sa nu fie decat o altfel de teapa data romanilor de buna-credinta. Majoritatea clientilor care si-au platit integral locuintele sunt pusi in situatia de a cere instantei sa li se recunoasca dreptul de proprietate sau bodyguarzilor sa le permita accesul in propriile apartamente. Altii insa nu vor decat sa li se ridice ipotecile, puse fara acordul lor, sau sa oblige dezvoltatorul sa le plateasca penalitatile aferente celor doi ani de intarziere de la data prevazuta in contract pentru darea in folosinta. O alta parte, a celor care au ales sa nu plateasca decat 90% din pretul prevazut in contract, refuza cu vehementa sa semneze actul aditional propus de Euro Habitat, prin care li se cere sa accepte ca nou termen de predare jumatatea anului viitor.
"Euro Habitat ne propune sa semnam nu stiu ce contract, ca altfel intra in insolventa. Dar banca n-o sa-i lase, pentru ca au pus ipoteci peste ipoteci pe apartamentele oamenilor. Fac tot felul de promisiuni numai ca sa semnam actul aditional prin care ni se cere sa renuntam la penalitati. Oricum, plata despagubirilor este falsa. Pana in 2009 existau bani in conturile Euro Habitat. Din martie insa, toti cei care au obtinut hotarari judecatoresti definitive si irevocabile de punere in posesie sau de despagubire au gasit conturile goale. O alta categorie de clienti s-a speriat si, in luna august a.c., au platit 100%, astfel incat banca sa le ridice ipotecile si sa se faca transferul de proprietate. Dar asta nu s-a intamplat. De-atunci au tot intrat bani, dar banii s-au dus pe popriri. Piraeus a vazut ca banii nu ajung in conturile lor si, la 26 august, au semnat un contract cu Euro Habitat prin care aceasta din urma gajeaza tot. Si contracte, si clienti, si conturi... A cesionat contractele cu tot cu clienti bancii. Or, asta trebuia sa se intample numai cu acceptul tuturor clientilor. Contractul si garantia sunt facute in mod ilegal. In ceea ce priveste actul aditional, acesta anuleaza orice fel de drept al cumparatorilor. Ei nu insista pe penalitati. Totul e facut cu scopul de a nu mai ajunge banii unde trebuie. Nu stiu cum o sa rezolvam. Sper sa nu fie adevarat ca este o capcana in vederea unor oportunitati viitoare, adica sa se faca un proiect viitor absolut curat. Mi-e clar ca nu de penalitati vor sa scape. Ei fug de faliment, dar n-au cum, pentru ca totul e al bancii. Daca ar intra in insolventa, banca ar avea o mare problema. Banca e pasibila de actiuni in instanta. Si o vom face si noi", a declarat, pentru Curierul National, Dragos Dehelean, reprezentantul unui grup de clienti care a ales sa nu plateasca integral pretul apartamentului din cauza intarzierii de dare in folosinta.
Florin Vasile: "Ne-au faultat Euro Habitat si banca, dar si statul"
Un alt grup, cel al proprietarilor care se tem ca nu-si vor mai primi banii daca Euro Habitat intra in faliment, a ales sa semneze actul aditional care stabileste drept nou termen de dare in folosinta luna mai 2010, dar se considera pacaliti atat de catre Euro Habitat si de Piraeus Bank, cat si de stat.
"Noi, cei aproape 200 de proprietari, am platit totul inca din luna aprilie, dar ipotecile ni s-au ridicat de-abia in iunie. Nici acum nu am fost pus in posesia apartamentului, pentru ca Euro Habitat are 130.000 euro datorii la stat si nu pot vinde nimic din aceste apartamente. In vara acestui an s-a dat o lege care interzice acest lucru. Statul nu ma lasa sa intru in posesie nici daca obtin hotarare judecatoreasca din cauza acestor datorii ale Euro Habitat. Ne-au faultat Euro Habitat si banca, pentru ca m-a tinut trei luni pana sa ridice ipoteca, dar si statul, pentru ca nu-mi permite sa fac transferul de proprietate. Noi n-avem niciun statut, nu suntem nici proprietari, nici locatari, pentru ca n-avem drept de locatiune, si nici chiriasi. Euro Habitat a facut mai multe contracte de imprumut in urma carora s-au pus ipoteci, initial pe teren, apoi pe structura, si apoi pe apartamente. Noi vom cere ca odata cu semnarea actului aditional sa se faca si transferul de proprietate. Suntem 70 de persoane in situatia asta, care au platit integral, dar nu au niciun statut. Daca nu sunt de acord, nu semnam. Nu recomandam celorlalti clienti sa plateasca integral pana nu vor vedea daca noi am facut transferul de proprietate", a declarat Florin Vasile.
Statescu: "Platesc impozite, dar nu pot intra in apartament"
Reprezentantul unui alt grup, care a avut numeroase initiative de solutionare a acestor divergente, ne-a povestit ca, desi a platit integral apartamentul si chiar impozitul pentru acesta, nu-i este permis sa intre in locuinta sa. "Din ianuarie nu pot intra in apartament. Ipoteca este ridicata, platesc impozite pe apartamentul meu, dar bodyguarzii nu ma lasa sa intru in el. Am fost perchezitionat de fata cu politia sa vada daca nu am vreo camera ascunsa. Am facut plangere la politie si mi-au zis ca sunt proprietar fara posesie. La 16 decembrie s-a facut un an de cand platesc impozit pentru ceva unde nu locuiesc", a declarat Daniel Statescu.
El a explicat ca nu are niciun fel de incredere in contractul de manageriat incheiat cu BSR, pentru ca acesta a fost de la inceput in umbra Euro Habitat. "BSR nu poate sa vina acum calare pe un cal alb sa spuna ca ei salveaza proiectul, pentru ca ei au fost de la inceput implicati in acest proiect. La ultima intalnire cu reprezentantii BSR, ei au recunoscut ca Eitan Eldar este actionar BSR si, totodata, omul din spatele Euro Habitat. Sunt reticent in privinta acestui parteneriat, pentru ca ei cer ca aproape 600 de oameni sa renunte la penalitati, adica 600 inmultit cu aproximativ 10.000 euro pentru fiecare apartament, dar nu sunt in stare sa-si plateasca datoria de 130.000 euro pe care o are la stat. Totul e la mica ciupeala, dar se va gasi un nebun care sa nu semneze actul aditional. Eu cred ca ei nu mizeaza pe cei 600 de oameni care sa semneze actul aditional. Vor sa ciupeasca ceva", a incheiat Daniel Statescu.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani