Hipermarketurile nu renunta la taxe
Data publicarii: 09-12-2009 | ActualitatePusi la zid de legea comertului, retailerii ameninta ca o vor contesta si ca nu vor ieftini alimentele. Stabilirea termenelor de plata fixe catre furnizori nu le convine marilor magazine si vor sa amendeze noua lege care ar fi trebuit sa aduca liniste intre ei si producatori.
Marile lanturi de retail au gasit deja chichite Legii 321/2009, cunoscuta si sub denumirile de "legea comertului" sau "Codul de bune practici" si spun ca aceasta nu va putea fi aplicata in totalitate. Prima nemultumire este legata de faptul ca legea le impune termene maxime de plata a furnizorilor, ce variaza intre 12 si 35 de zile, in functie de natura produselor, iar daca vor intarzia plata vor trebui sa plateasca penalitati. Totodata, retailerii spun ca nici ei si nici producatorii nu stiu sa stabileasca pretul de achizitie. Asadar, retailerii au depus in Parlament o cerere de amendare a acestui pasaj din lege.
"Va trebui sa amendam aceasta lege pentru ca altfel vom avea probleme cu totii. Termenele de plata scurte vor duce la comenzi mai mici si mai dese, iar asta va genera cheltuieli logistice mult mai mari pentru furnizori", a declarat Alexandru Vlad, directorul executiv al Selgros, in cadrul evenimentului "Romania Retail Forum 2009", organizat de Mediafax.
Potrivit noii legi, comerciantii nu vor mai avea dreptul sa impuna furnizorilor sa-si vanda produsele la un pret egal sau mai mic altor comercianti, iar delistarea unui produs de la raft poate fi facuta doar cu o notificare prealabila cu doua luni a furnizorului.
Totodata, vor disparea taxa de deschidere de magazine, cuprinsa intre 1.000 de euro si 15.000 de euro, precum si cea solicitata pentru modernizarea acestora, de 1.000 - 5.000 de euro. Nu vor disparea, insa, taxele de listare a produselor in raft, care pot ajunge chiar si la 15.000 de euro, in functie de fiecare comerciant in parte. Producatorii sustin, insa, ca retailerii vor gasi cu siguranta alte denumiri ale acestor taxe pentru a putea incasa banii de la furnizori.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des