Din ce industrii vin primii someri din 2010
Data publicarii: 09-12-2009 | HR/CariereAngajatorii din constructii, industria auto, sectorul agricol si industria usoara sunt printre primii care vor face concedieri in primele doua luni ale anului viitor. In aceeasi perioada, alte cateva mii de dascali ar putea ramane fara un loc de munca, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), sindicate si firme de recrutare.
Datele ANOFM arata ca mai multi angajatori au anuntat deja ca vor renunta la aproape 3.000 de salariati la inceputul anului viitor. Dintre acestea, aproape 2.500 vor fi in luna ianuarie, iar aproximativ 500 sunt anuntate pentru luna februarie. Cele mai multe concedieri sunt asteptate in constructii, industria usoara, industria constructoare de masini si echipamente si agricultura.
Reprezentantii firmelor de recrutare spun ca activitatile de recrutare se vor diminua si mai mult in perioada iernii.
"Ne asteptam sa intampinam aceleasi dificultati pe partea de recrutare permanenta, inclusiv pe partea de recrutare la nivel de management, in sensul ca o crestere pe acest serviciu nu va veni foarte repede. Si pe partea de munca temporara, volumul de activitate va scadea, asa cum se intampla aproape de fiecare data pe perioada iernii", spune Florin Ochiana, HR operation manager al firmei de recrutare Lugera&Makler.
Studiul Manpower privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca arata ca opt din cele zece sectoare de activitate preconizeaza o scadere a angajarilor. Cele mai putine oportunitati de angajare vor fi in constructii si HoReCa. Totusi, anagajatorii din doua sectoare de activitate, industria prelucratoare si sectorul financiar, vad o crestere a angajarilor in primele trei luni ale anului viitor. Previziunile de angajare in sectoarele mentionate au crescut cu pana la cinci puncte procentuale fata de ultimul trimestru al anului in curs.
Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania, crede ca tot mai multe companii se vor orienta catre angajati in regim de munca temporara. "Forta de munca pe perioada determinata, numita si forta de munca de contingenta, ofera companiilor posibilitatea de a avea acces rapid la un personal calificat, care ramane deficitar in multe domenii", precizeaza Camelia Stanculescu.
Nici specialistii in resurse umane nu cred intr-o revenire rapida a pietei muncii, unu din cinci directori de HR se declara pesimist cu privire la acest aspect. In general, increderea romanilor in revenirea pietei muncii ramane scazuta, mai mult de jumatate dintre acestia (53%) aratand o atitudine pesimista, potrivit unui sondaj realizat de portalul de recrutare NetJobs.ro.
Integral in Business Standard
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani